De Whisky avond van 2020
door Corona digitaal!

foto 1
Alles stond ook bij de voorzitter thuis klaar om er weer een ouderwets leuke en lekkere avond van te maken....

Hoe kan dat nou, ……..digitaal whisky drinken? Het jaar 2020 is voor de hele wereld een vreemd jaar door het coronavirus. Alle oude vanzelfsprekendheden lijken ver weg. Dat heeft ook zijn effecten op het verenigingsleven, in het bijzonder ook bij onze geliefde Poldervlieg. John vroeg mij in zijn rol van voorzitter van de VNV om daar een stukje over te schrijven voor het VNV blad (zie uitgave december 2020). Om wat terug te doen heb ik, in overleg met Din en Henk als mede bestuursleden, aan John gevraagd of hij iets zag in een soort digitale whisky avond.

Mijn eerste idee was dat we via een sociaal medium, zoals Teams oid (ook sterk in opmars dit jaar) elkaar zouden zien en dat iedereen dan –al kletsende- een glas van zijn favoriete whisky zou drinken daarbij. Maar John had een veel beter idee en op zijn voortvarende manier al wat op internet rondgekeken. Hij vroeg –en kreeg- van het bestuur toestemming om 200 kleine flesjes en dopjes uit Duitsland te importeren en daar dan 10 (liter) flessen whisky in te gieten. Er werden veertig setjes gemaakt van 5 flesjes en de flesjes kregen een nummer van 1-5. Dat alles deed hij samen met zijn vrouw Baukje, waarvoor hulde! Daarnaast had hij, zoals een mooie traditie is op de laatste clubavond van het jaar, een lezing met PowerPoint e.d. in voorbereiding. Deze keer was het thema: “Blended Whisky’s”.
Intussen kaatste John de bal fijntjes terug en moest uw voorzitter gaan nadenken hoe we deze hoeveelheid drank, waarop een Amerikaanse “moonshiner” jaloers zou zijn, bij de leden konden krijgen. Maar lang leve Google Earth! Met de complete ledenlijst in de hand en een ruwe schets op een A4 van Alkmaar e.o. gekeken waar iedereen woonde. Vervolgens 5 leden aangezocht om de uiterst belangrijke en verantwoordelijke taak van distributeur in hun omgeving op zich te nemen. Zoals onze club gewend is zei iedereen spontaan ja. Veel dank voor John (alweer), Harry, Henk, Ruard en Willem.

Vervolgens een paar dozen plastic afsluitbare zakken gekocht en deze zakken voorzien van de adressen en telefoonnummers van de ontvangers. Dit op een zondagmiddag bij John afgeleverd, waar dozen en emmers vol flesjes in de keuken stonden. Voor Heerhugowaard, dat ikzelf zou doen, 6 zakjes gevuld en meegenomen. En een vijftal dozen veilig gevuld voor de leden die wat verder wonen, dat ging via PostNL.

foto 2
De vijf verschillende flesjes Whisky, er zat een opbouw in van zacht naar steeds iets meer rokerig...

In de week voor 10 december merkte je dat de spanning steeg: John stuurde uitgebreide informatie over de inlog procedure toe. Enkele leden hadden vragen over de privacy bij dit soort programma’s , waarop John weer een duidelijk antwoord formuleerde. In feite hoefde je alleen maar op een link te klikken. Zelf was ik donderdag bezig met het inslaan van stokbrood, kazen en noten (zie de eerste foto) . Dat moest dit jaar wel zelf. We misten de –bijna zelf gevangen- zalm van John en de zelfgeschoten en gerookte eend van Koos, maar je kunt niet alles hebben, nietwaar? Bij de beelden ’s avonds bleek dat heel wat leden zaten te smikkelen, sommigen zelfs met echtgenote, gasten en/of hun schoonzoon. Het quatro van Koos, Marcel, Milco & Nico bleek zich in één ruimte te bevinden, wat de vraag van een deelnemer opleverde of daar wel 1 1 /2 meter tussenzat 😂.

Om 19.30 uur konden we inloggen, dat ging voor de meesten snel. Roland gaf door dat Ferry er niet in kwam, helaas. Bij Paul deed de camera het niet. Er waren vier afmeldingen, maar in totaal hebben 30 man digitaal deelgenomen. De voorzitter opende kort en John begon direct met zijn presentatie. Zoals gebruikelijk een prima verhaal met mooie anekdotes over whisky en whiskyblenders en een fraaie PowerPoint (vrijdag toegezonden aan alle leden). Dat het geluid van de korte filmpjes moeilijkheden gaf mocht de pret niet drukken. Die kunnen we nu thuis bekijken.

John had een mooie opbouw in zijn verhaal en ook in de te drinken whisky’s aangebracht. Er was een opbouw van zacht naar rokerig.

Achtereenvolgens dronken we (met mate zoals John al adviseerde, elk flesje bevat 5 cl) Tullamore Dew (fles nr 1) , Black Velvet Canadian, White Horse, Teachers Highland Cream en tot slot Famous Grouse Smokey Black (fles nr. 5) .
Het was grappig om te zien hoe John de nosing and tasting voordeed, waarna alle leden hardop herhaalden: “Hello”(bij de eerste snuif), How Are You? (tweede snuif), I’m Fine, Thank You (derde) en dan maar proeven.

Ook leuk om bij de in beeld komende leden de achtergrond te zien. Willem zat in zijn net verbouwde vliegvis “mancave” op zolder en bij Rob van Dijk vroeg ik me af wat hij van plan was met al die zwaarden en degens achter hem.

Om 21.45 uur, bij het einde van de PowerPoint dia’s kreeg John een spontaan applaus en na enige dankwoorden van de voorzitter werd de sessie beëindigd.

Een memorabele avond zoals zovele in de geschiedenis van De Poldervlieg. We hopen elkaar in 2021 weer snel live te kunnen zien.

JanS voorzitter De Poldervlieg

foto 3
De flesjes gevuld met 5 cl. Whisky. Van elk van de vijf soorten stonden 40 flesjes klaar voor distributie bij John.