ACTIVITEITEN

Ondanks het feit dat het jaar 2021 weer in het teken van het corona virus stond, zijn de leden van De Poldervlieg er toch in geslaagd een flink aantal leuke activiteiten te organiseren.

Begin van het jaar liep de door Frits georganiseerde snoekbaars challenge. Via de website werden vele tips gegeven en een fles whisky uitgeloofd voor de mooiste vangst. Helaas bleek de snoekbaars zijn naam van grillige vis waar te maken, zeker aan de vlieg. Maar deze winter komen er nieuwe kansen.

In het voorjaar was er de door Hans georganiseerd vliegbindwedstrijd. Veel leden gaven zich op, gelokt door de fraaie prijzen, maar door allerlei oorzaken waren er maar 10 inzendingen. De vaak zeer fraaie vliegjes werden vakkundig gejureerd door Bert, zie zijn enorme kennis vanuit Handy Fish etaleerde door bij de prijsuitreiking nog een klein college vliegbinden te geven.

Na de zomer vonden er diverse zeer goed bezochte en gezellige clubavonden in De Geist plaats. Fraaie presentaties van vistrips naar verre landen, samen binden en je streamers testen in een soort aquarium van Hans. Drie nieuwe leden waren meteen enthousiast en werden van het nodige spul voorzien om te kunnen binden en vissen, sommige leden, zoals o.a. Nico, gaven hiertoe meteen hun net gewonnen prijs af.

En de grote klapper was natuurlijk de traditionele whisky avond, die vanwege de sluiting van De Geist even niet door dreigde te gaan, maar John bood aan om het twee weken later digitaal te doen.

9/4 Werples

Zaterdag 9 april was het voor het eerst sinds lange tijd dat De Poldervlieg ‘Casting Club’ weer actief was op het recreatieveldje van het Geestmerambacht. Het doel van het clubje is om nieuwe leden te helpen met het ontwikkelen van hun werptechniek. Ik deed als gevorderd vliegvisser ook mee, beter leren werpen kan je je hele leven nastreven. Onder leiding van Marcel en Nico kregen Thomas, Alex en ik zeer nuttig advies en aanwijzingen hoe we onze werptechniek kunnen verbeteren. Dat begint natuurlijk bij de basis met de bekende beweging van de hengel tussen elf en een uur. Maar al snel gingen we een stapje verder, zoals het oefenen van dubbelstrippen. Ik moet toegeven dat ook ik die techniek nog niet helemaal in de vingers bleek te hebben. Eigenlijk viel het Marcel op dat ik meer enkel- dan dubbel stripte. Dankzij zijn instructies voelde ik voor het eerst, jawel na 15 jaar, hoe het dubbelstrippen je veel meer controle van je lijn in de lucht geeft. Ondertussen oefenden ook Thomas en Alex met Nico verder aan hun werptechniek. En dat blijven we de komende maanden met enige regelmaat doen, zodat wij alle drie deze zomer subtiel een vliegje tussen twee overhangende takken op een stromende rivier kunnen presenteren. Met dank aan Nico en Marcel voor hun professionele begeleiding.


Bart

10/3 Mystery Guest

MYSTERY GUEST bij De Poldervlieg

Op donderdag 10 maart bezochten 20 leden de gezellige clubavond van De Poldervlieg. Onze Mystery Guest bleek Richard Verbeek! Een tijd geleden was hij lid, door een verhuizing naar Brabant kwam daar een eind aan. Maar hij blijft een graag geziene gast bij ons, die binnenkort ook nog een werp clinic gaat verzorgen.

Richard was een van de eersten, die met enige hulp van de club, diverse opleidingen tot werpinstructeur ging volgen. Hij is dan ook uitermate deskundig op dat gebied en treedt vaak op als examinator bij de VNV.

Vanavond was zijn thema: Knopen. Na een uitstapje naar Denemarken, waar hij op enig moment 39 zeeforellen ving, projecteerde hij op het scherm veel informatie over het verschil tussen nylon en fluorcarbon leader/tippetmateriaal. Heel leerzaam en een goede hulp om aan de waterkant tot een keuze te komen wat bij je vlieg past.

Maar Richard zou Richard niet zijn als hij niet nog meer in petto had voor ons. Na de pauze deelde hij per tafel mapjes uit met daarop aanwijzingen voor diverse knopen, zoals de Rapala knoop, de Uniknoop enz. Iedereen was gevraagd om tippet materiaal mee te nemen. De bedoeling was om met dit materiaal een knoop volgens het boekje te leggen om een grote snoekhaak. Hij had een vrij technisch uitziend apparaat bij zich, waar de snoekhaak dan aan werd bevestigd en vervolgens kon de binder trekken tot de lijn of de knoop brak. Het apparaat gaf dan aan op hoeveel kg dat was gebeurd.

De uitkomsten waren schokkend. Vrijwel geen enkel materiaal haalde de erop aangegeven treksterkte. Alleen Stroft deed het goed. Maar dat kost dan ook wat.

Willem en ik hadden Shogun Lazer 12/00 meegenomen, toevallig allebei hetzelfde klosje. Opgave: 100 + 50 meter Free. Sterkte volgens opgave 2.2 kg. Allebei haalden we met verschillende knopen net 1.3 kg. En dan zetten die slimme marketeers in Japan daar nog op: “Super Strong Tournament Line”????!!!!

Bart had plannen om 11 maart naar het Oostvoornse Meer (OVM) te gaan en daartoe op het laatste moment nog wat tippets van 20 en 22/00 aan laten rukken. Na viermaal knopen en trekken bleek dit slechts een kwart van de opgegeven sterkte te halen. Bart werd bleek en zag al diverse kilo forellen vrolijk wegzwemmen, na een korte dril en een grote knap, richting de diepte van het OVM.  Eigenlijk een schande dat dit allemaal maar op de etiketten gezet mag worden. Het schijnt dat de VNV een aantal jaren geleden een onderzoek heeft gedaan, dat toch nog maar eens nalezen binnenkort.

Bij het nawoord en bedanken van Ries voor deze zeer leerzame avond werd nog het idee gelanceerd dat op de eerstvolgende veiling waarschijnlijk veel aanbod van tippet materiaal zou zijn, maar zeer weinig vraag. De nazit was weer gezellig.

JanS

24/2 Gastbinder Peter van Ruitenbeek

Voor het eerst in lange tijd konden we op onze clubavond in De Geist weer eens een gastbinder ontvangen. Door de onzekerheid vanwege het Covid virus vervielen vele avonden en voor de resterende durfde de Activiteiten Commissie geen externe spreker te vragen. Dus tot nu toe werden de avonden gevuld met eigen voorbinders of zelfs digitaal gehouden, met flesjes whisky thuisbezorgd.

Foto 1Onze gast was niemand minder dan Peter van Ruitenbeek, eigenaar van Exclusive Fly Fishing in Bussum. Een fraaie winkel en een mooie website, waar je alles wat je hartje begeerd kunt bestellen. En voor een beetje vliegvisser is dat meestal veel. Kijk maar eens.

Door wat planningsperikelen met de Geist viel deze avond in de krokusvakantie, waardoor sommige diehard leden ontbraken i.v.m.  “Ski verplichtingen elders.” Zo vertelde Rob mij twee weken geleden dat hij in Mittersill zou zitten met de lange latten onder, maar ook met een vliegenhengel in de bus, om toch ook een lange lat in zijn handen te houden. Bart zat met de familie op Texel, maar was toch op de clubavond aanwezig, dat is de spirit. In totaal bezochten 18 enthousiastelingen deze gezellige avond.

Na een korte introductie gaf de voorzitter het woord aan Peter. Deze vatte onmiddellijk de koe bij de hoorns en begon met de eerste van zijn vier vliegen. Zijn thema was: “Droge vliegen voor Pocketvissen”. Pockets zijn kleine poeltjes in snelstromend water, vaak in snelle bergbeken. Forellen liggen hier te wachten op langskomende voedsel en hebben maar zeer korte tijd om voedsel te grijpen. De vliegen hiervoor moeten dus opvallend en goed drijvend zijn.

Door het gebruik van foamstrips, hertenhaar, CDC en fikse hackles lukt dat drijven wel. Voor een extra trigger moment werden ook rubber legs ingebonden. Kortom de vliegen zagen er aantrekkelijk uit, zowel voor de binder, maar waarschijnlijk nog veel meer voor de forel.

Ons nieuwe lid Thomas deed fijn mee. Secretaris Din is bezig met het opzetten van een extra bindcursus voor hem, Mike en Alex. En Marcel en Nico, onze gediplomeerde werpinstructeurs gaan extra werplessen geven aan dit drietal, zo beloofden zij in de pauze. Mooi clubgevoel altijd bij deze bereidwilligheid!

 Peter had zijn programma mooi opgebouwd, twee vliegen voor de pauze en na de pauze nog een CDC&Elk, van Hans Weilenmann, die meeviel qua techniek, maar het slotstuk leidde bij veel leden tot enige vertwijfeling. Eigenlijk had je hiervoor de Magic Tool van Marc Petit Jean nodig. Overigens vond ik die wel in mijn bindtasje maar ik was vergeten hoe dat ook alweer precies werkte en de CDC ging niet lekker in de klem. Rondkijkend bleek ik niet de enige. Peter had een alternatieve techniek, die ook bleek te werken.

Om 22.10 uur werd Peter onder groot applaus bedankt voor zijn inspanningen en door Roland van De Activiteitencommissie voorzien van een aardigheid. Iedereen was weer een paar fraaie vliegen en vooral technieken en ideeën rijker.

De nazit was weer zeer gezellig.

JanS

Voorzitter De Poldervlieg

Poldervlieg veiling 2022

DE TRADITIONELE VEILING 2022
Op donderdag 10 februari 2022 werd de traditionele veiling van De Poldervlieg gehouden. Door corona wat later dan normaal, als we hem begin januari combineren met de Nieuwjaarsreceptie. Door de maatregelen i.v.m. Covid moest De Geist ook om 22 uur sluiten, reden waarom we hebben besloten om al om 19 uur te starten met de verkoop. Vanaf 18 uur kon er worden uitgestald en dat deden vele leden, overvolle tafels dus.

Tevoren waren 70 kavelnummers aangevraagd bij de penningmeester en Bert -Handy Fish- Schouten zou uit zijn oude voorraad ook nog 25 kavels aanleveren. Kortom de tafels lagen weer vol, vooral met hengels, waarvan er zeker meer dan 30 werden aangeboden en die soms voor € 10 weg gingen. Geen wonder want iedereen had twee jaar om zaken te sorteren, vorig jaar ging het door de lockdown (alweer corona) immers niet door.

Normaal gesproken doen we ook één loterij, met als hoofdprijs een lot van € 100, te besteden aan een tripje met vismaten en het daarover aanleveren van een tekst voor De Poldernimf. John had in 2020 gewonnen, maar gaf donderdag aan dat hij a) verhinderd was op de veilingavond en b) vergeten was zijn prijs tijdig te innen. Onze penningmeester denkt keihard aan het belang van de club, die op deze wijze van John een subsidie van € 100 kreeg, waarvoor dank. Het was niet de eerste keer dat men vergat de prijs te innen, hoewel hiervoor een waardebon geplastificeerd op A4 formaat wordt gegeven. Dit jaar won Roland de bon, die hij dus in 2022 moet besteden. Gelet op zijn vele tripjes zal dat wel lukken, vandaag drijft hij volgens Whatsapp alweer op de Ronde Bleek (0 graden trouwens, wel een bikkel!). Verder zijn er elk jaar nog extra prijzen die door de leden worden ingebracht.

Maar dit jaar was er nog een tweede loterij. Ruard bood aan de winnaar aan om een splitcane blank af te bouwen onder zijn bezielende en zeer ervaren leiding en verkocht daartoe loodjes, met de opbrengst voor de club. Tot zijn grote vreugde won penningmeester Henk deze fraaie prijs. Met veel dank aan Ruard voor dit mooie initiatief.Na enkele korte mededelingen van de voorzitter en een toelichting op het veiling reglement geeft hij om 19.10 uur het woord aan de vaste veilingmeester Milco. Die is een topverkoper van beroep en ook vanavond maakte hij zijn reputatie weer waar. Met veel humor werden in hoog tempo zaken aan de man gebracht, waarbij veelvuldig een bulderend gelach uit de zaal opsteeg. Het ging dermate snel dat om 20.15 uur, de afgesproken tijd voor een pauze, bijna alles al was verkocht, een record!

Om 20.35 werd deel 2 gestart, te beginnen met de twee verlotingen, zie boven. Daarna werden de overgebleven goederen nogmaals onder de hamer gebracht, veel leden keken in de pauze toch nog even of er nog iets leuks bijlag en weer ging er veel weg. Milco vroeg aan Marcel, die een hengeltje in zijn handen had, wat er voor prijs op de bon stond. Marcel zei: € 20, waarop Milco riep: Verkocht!

Sinds de vorige zomer hebben we 3 nieuwe leden, Alex, Mike en Thomas. Van diverse kanten was hun de tip gegeven om even te wachten met aankopen tot de veilingavond. Dat bleek een goed advies. Beladen met hengels, bindkoffers, boeken en waadpakken strompelden zij aan het eind van de avond naar hun voertuigen. Mike moest diverse keren heen en weer lopen voor hij alles geladen had. Maar de heren zitten dan ook de komende jaren compleet in de spullen.

Zoals al jaren hadden de penningmeester Henk en assistent penningmeester Harry de zaak goed in de hand. Henk was nog een keer bij Erik, de ontwerper van het spreadsheetprogramma wezen oefenen, verstandig, omdat het alweer 2 jaar geleden was. En direct na afloop van de avond kon Henk melden dat de opbrengst van de veiling, waarbij 10 % van de verkoopprijs naar de clubkas gaat, vermeerderd met die van de loterijen ruim € 600 was. Hulde voor het financiële duo en alle leden die dit mogelijk hebben gemaakt.Voor Bert was een speciale tafel vrijgehouden, maar helaas had hij zich weer eens in de datum vergist, hoewel we kort van tevoren nog communiceerden. Het bestuur zal een speciaal alertheids programma voor Bert ontwikkelen

Alleen een paar hengels, wat boeken en oude reeltjes bleven liggen, mogelijk komen die volgend jaar aan de beurt. Om 21.15 was alles gepasseerd en konden we rustig afrekenen en nog een drankje in de bar nemen. Zoals de traditie ook wil, werd de Skuumkoppe vergezeld van diverse porties bitterballen en Harry’s grote schaal friet, die dit keer ook uitzonderlijk groot was.

Iedereen keek zeer tevreden terug op deze succesvolle en vooral gezellig avond. Dat er nog maar vele mogen volgen.

Jan S

Voorzitter

 

Intiem binden

afb2

Op donderdag 27 januari bezochten 16 leden de zeer gezellige eerste clubavond, met als thema: “Intiem Binden”. Een titel die bij nieuwe leden (en hun partners) tot enige verbazing leidde, hetgeen in dit “#metoo” en “Voice off” wel enigszins begrijpelijk is. Na enige uitleg van de voorzitter mocht iedereen blijven.
Bij zijn introductie haalde de voorzitter nog een aantal zaken aan (zie ook eerdere mails hierover!):

  1. De nieuwe website is in de lucht, met dank aan Marit en de ontwikkelcommissie, bestaande uit Bart, Henk, John, Ruard en uw voorzitter. Vooral John en Ruard hebben veel werk verzet om problemen omtrent de domeinnaam op te lossen, waarvoor hulde!
  2. Voorlopig komt er geen attenderingsmelding op nieuwe artikelen die worden geplaatst, dus kijk regelmatig op de website, in het bijzonder de pagina’s: Agenda, Activiteiten en Poldernimf. Op de pagina Activiteiten worden ad hoc verslagen van clubactiviteiten zoals clubavonden geplaatst. Dit zal niet meer standaard gebeuren, maar wel bij bijzondere zaken als bijv. gastsprekers. Hiervoor worden nog redacteuren gezocht! Op De Poldernimf kunnen clubleden hun visavonturen e.d. kwijt. De Poldernimf is geïntegreerd in De Poldervlieg en alles is openbaar! De zelfstandige website De Poldernimf wordt opgezegd.
  3. De “Redactiecommissie” onder leiding van Bart gaat binnenkort een training volgen bij Marit, zodat zij zelf wijzigingen op de website kunnen aanbrengen.
  4. Nog 13 leden moeten hun contributie betalen, graag even aandacht daarvoor. 
  5. Aanvragen voor kavelnummers voor de veiling dienen voor vrijdag 4 februari 2022 om 12.00 uur bij de penningmeester te zijn ingediend. Dan wordt de inschrijving gesloten, zie de mail van Henk en het Huishoudelijk Reglement (op de website, pagina Bestuur).
  6. Op de veiling zal –naast de leden- enige inbreng zijn vanuit de erfenis van Jan Bosman; Rob van Dijk (via Willem) en Adrie Struijs (via Jan S). Laatstgenoemde heeft nog een mooie Crescent visboot (compleet met trailer) in de aanbieding die wegmoet ivm Adrie’s leeftijd plus aanstaande verhuizing en die hij graag eerst aanbiedt aan leden van De Poldervlieg. Belangstellenden kunnen Jan contacten.. Willem kent de boot en merkt op dat dit een zeer mooi aanbod is. Details volgen.
  7. Ons lid Bert “Handy Fish” Schouten zal ook een aantal fraaie kavels aanbieden in overleg met het bestuur.

afb1

Vervolgens gaf de voorzitter het woord aan de drie voorbinders aan hun respectievelijke “stekken”. Aan drie tafelblokken werden zeer fraaie en vooral kleine nimfjes gebonden door Bart, Jelke en Roland, met vangstgarantie voor de stad Alkmaar en de ommelanden.
Jelke bond zeer kleine nimfjes, tot haakje 18 toe, die goed duiken. Roland deelde materiaal uit voor nimfjes die flink opvielen onder water en Bart had onder meer een zeer innovatieve methode om een made te imiteren zelf uitgevonden, met licht aangeschroeide witte Chenille, die daardoor een soort zwart oogje kreeg, net als een echte made. Zo zie je maar dat creativiteit volop aanwezig is in onze gezellige club.
Ook werden tips gedeeld over goede vangstekken in de stad Alkmaar, met het aanbod om samen te vissen. Elke tafel had bitterballen en de Skuumkoppe was weer uitstekend!
Al met al een zeer geslaagd begin van het jaar 2022 met hopelijk veel fraaie en leerzame avonden, niet onderbroken door Covid.
Een klein punt was nog wel dat de horeca, ook in De Geist, om 22 uur moet sluiten, dus we stonden om die tijd allemaal weer buiten.
Voor wat betreft de veiling over twee weken zullen aanpassingen worden gedaan, hierover komt een aparte mail.
JanS

 

traditionele Whisky avond

SLOTAVOND 2021:
TRADITIONELE WHISKY AVOND VAN DE POLDERVLIEG

Net als in 2020. Met spoed bestelde hij weer een paar honderd flesjes, die hij in recordtempo met zijn vrouw Baukje vulde (*zie noot onderaan).

Na een oproep van uw voorzitter melden zich meteen 6 vrijwilligers om de distributie in hun omgeving te doen. Hulde voor : Erik, Henk, Fred, Jacob, Jelke en Willem. Zo werkt dat in onze club!

Op dinsdagavond zaten 26 leden gespannen te kijken naar hun pc scherm, met daarop het programma Teams. Evenals vorig jaar waren er paniekerige kreten en appjes van “ik kom er niet in”, “ik hoor niks” e.d., maar na enige helpdeskachtige activiteiten van onze secretaris Din was iedereen bij de les.
Vrijwel iedereen had stokbrood, kaasjes, noten e.d. ingeslagen.

John had een prachtige presentatie van 5 Schotse whisky’s, in een slimme opbouw, van zacht naar sterk. Single malt en blended door elkaar. Leuke filmpjes er tussen door en anekdotes over het bijv. het feit dat je bij een fles Laphroigh een certificaat krijgt van een square feet turf bij de distilleerderij als eigendom. John toonde al 3 certificaten, waarop Milco riep dat hij al 6 hectare had☺. Het leek John leuk om een keer zijn landgoed te gaan bezichtigen.

De whiskys waren: Famous Grouse, Glenmorangie, Teachers Highland Cream, Ardmore en Laphroigh 10 Y.
Al met al schat ik in dat wij door deze traditie van whisky avonden toch zo’n 30-35 diverse whisky’s hebben geproefd, iets dat je thuis niet snel doet.
We hopen dat deze traditie kan worden voortgezet, het is een mooi bindend element in onze hechte club.

Noot:
John en ik zijn beide optimist. Maar je weet nooit hoe het met corona varianten verder gaat in 2022. Hierbij dan ook een oproep aan onze leden om de flesjes na lediging goed te reinigen en te bewaren. Misschien moeten we ze in 2022 weer gebruiken. Ze kosten aanzienlijk geld, dus dat kunnen we dan besparen.
Jan Spruit Voorzitter De Poldervlieg

whisky avond de poldervlieg 3

 

whisky avond de poldervlieg 4

 

whisky avond poldervlieg

Clubavond 11 november

Clubavond 11 november : Trentino (It.)

Roland hield namens hem en Ferry een voordracht over hun reis in september naar Trentino. Hij deed dit op de hem bekende wijze, met zeer grondige informatie (iedereen kreeg zelfs een folder van de streek), informatieve kaarten met de stekken en veel mooie plaatjes van vissen, bergen en whisky. Veel leden kregen de neiging om acuut plannen te maken voor een trip daarheen in 2022. Laten we hopen dat dat lukt en dat de corona ellende wat over is tegen die tijd.

Roland vertelde over de goede en minder goede dagen, het voortschrijdend inzicht dat je ontwikkelt als je een gebied leert kennen en waarom het de oeite waard is om een uur te lopen voordat je begint met vissen. Opvallend was zijn uitleg en nadruk hoe dun hij dan vist. Ferry en hij zweren bij de allerdunste tippets die er maar te krijgen zijn en gaan tot slechts 6/00 dunne fluorcarbon. Je kunt je bijna niet voorstellen dat je dan nog een mooie vis kunt drillen, maar dat is toch echt het geval. De devies is: niet aanslaan, maar heel voorzichtig je hengel optillen na een aanbeet. Dat je zo het verschil maakt, werd geillustreert met de veel mindere vangsten van twee A&M eigenaren die gewoon met 12/00 visten.

Voor diegenen die het gemist hebben is Roland altijd bereid om apart informatie te verstrekken, ook over de vele andere avonturen die hij in Europa heeft gedaan.

Bij de nazit gingen er weer veel bitterballen doorheen en wat drankjes.

Gelet op de nieuwe lockdown light ziet het ernaar uit dat de volgende clubavond moet vervallen, meer nieuws daarover volgt nog.

Samen vissen in het 1000 eilandenrijk

Samen vissen in het 1000-eilandenrijk

Om 13 uur verzamelden we bij de trailerhelling en twee leden hadden hun boot daar toen al te water gelaten. Na een gezellig babbeltje vooraf ging iedereen zijn stek zoeken en daarvan zijn er vele. Voor 13 uur had Rob al wat staan werpen en er twee op de kant gekregen. Maar de jury had strenge eisen opgesteld, dus die telden niet. Volgens Erik start Max V. in de F1 ook niet een kwartier eerder, nietwaar?

Fred gaf aan dat hij graag met mij mee wilde, zeker toen hij verhalen hoorde dat ik daar twee weken eerder vijf aanbeten had en er twee op de kant kreeg. Ik wees hem een van deze plaatsen aan en ging zelf aan het andere einde van de sloot vissen. Helaas voor Fred lag die snoek toen daar en was mijn derde worp raak. Die snoek had nu wel een flinke wond opzij. Bootje? Aalscholver? Daarna visten we een poos zonder resultaat.

Twee weken eerder had ik nog een merkwaardige belevenis. Bij een zijweggetje liep ik naar het water en zag een snoek vrij hoog zwemmen. Hij kwam richting de kant en bleef daar 50 cm vandaag liggen, net of hij mij aankeek. Voetje voor voetje achteruit, tien meter opzij en onder dekking van een bootje aangeworpen. Snoek draait zich met een ruk om en komt naar mijn streamer toe, een baarsimitatie. Ik geef een forse ruk, snoek duikt naar voren en bijt toe. Helaas alleen in de nogal lange uitstekende staart en niet in de haak. Mis, wel mooie belevenis. Staart maar wat ingekort thuis. Op deze plek ben ik met Fred gestopt en gekeken. Niks te zien. Fred laat op precies dezelfde plek zijn streamer een beetje dansen en bang: een fraaie snoek van 89 cm. Overigens ook met een fikse wond.

Verder weet ik dat Jacob en Ferry er een gevangen hebben en Erik had een volger, wat hij ook mooi vond na een lange periode niet vissen. Al met al weer een leuke middag met de club.

Clubavond 3

Clubavond 3 van de Poldervlieg

Hans had een heuse testbak in elkaar geknutseld van een aquariumbak en een pompje, als je hierin een streamer hing kon je goed de actie onder water zien. Deze toestellen kun je ook in de handel kopen, je ziet ze soms op visbeurzen, maar dan betaal je € 200. Hans’ huiswerk kwam op € 20!

Veel leden hadden streamers meegenomen en er werden ter plekke nog fraaie exemplaren gebonden, die onmiddellijk bekeken konden worden in de stroming en al dan niet goedgekeurd. Grappig was dat sommige streamers niet onder water te krijgen waren, terwijl anderen zonken als een zeelood.

Al met al weer een zeer prettige avond, met veel humor. Ook de nazit was als vanouds.

Poldervlieg Rad van avontuur

Poldervlieg: het Rad van Avontuur

Deze keer loten voor de pauze de Steenvlieg en na de pauze de Libelle. Vooral het laatste patroon leidde aanvankelijk tot enig zuchten en gehaast zoeken op internet. Maar de uitdaging was er! De 15 aanwezigen konden zich uitleven. Iedereen had het nodige materiaal bij zich, maar Roland (en ook enkele anderen) hadden zo’n beetje hun complete voorraad aan veren en haken en boeken bij zich. Handig om toch even wat te lenen.

Willem ontfermde zich over Mike en Jeroen hielp Alex wat op weg met het vliegen bouwen. Mooi hoe spontaan dat altijd gaat op onze club.

Jurylid Bert was intussen druk bezig met een zeer grondige analyse van de ingeleverde vliegen van de vliegbindwedstrijd 2021. Pas rond 21.30 uur kon hij de uitslag bekendmaken. Dit ging vergezeld van een uitvoerige toelichting, waarbij Bert en passant nog veel van zijn oneindige kennis over vliegen bouwen, effecten van verkeerd ingebonden pootjes en vissen vangen deelde met de zaal, die aan zijn lippen hing. Uiteindelijk ging de prijs voor de beste vliegen naar Nico (die wederom zijn prijs, een fraai mapje met bindgereedschap, meteen doorgaf aan aspirant-lid Mike, hulde!) en de prijs voor de meest uniform gebouwde vliegen ging naar Willem. Er was applaus voor de jury, de winnaars en de organisatoren!

Toen waren we er nog niet. Roland deelde ook nog de prijzen uit voor de beste Rad vlieg: Martien had de beste Steenvlieg gebonden en kreeg daarvoor een fles Juttertje en Alex kreeg de aanmoedigingsprijs, een setje bijzondere bieren. De voorzitter wees de aspirant leden erop dat ze nu niet moesten denken dat elke clubavond eindigde in een prijsuitreiking. Ook Roland kreeg een groot applaus voor deze inventieve avond.

Rond 22.15 werd de bijeenkomst voorgezet in de bar, met de bekende bibifri ondersteuning (bier, bitterballen en frites).

Rad 33

Eerste clubavond 2021

EERSTE CLUBAVOND POLDERVLIEG 2021 GROOT SUCCES

Gesterkt door een aantal in overleg met De Geist opgestelde corona protocollen durfden veel leden het weer aan om te komen. Ook gebruiken we tot de zomer 2022 de grote zaal die we goed kunnen ventileren. Ontsmettingsmiddelen zijn daar aanwezig.

In totaal waren er 19 mensen aanwezig, waaronder twee potentiële leden (“inkijkers”) Alex kwam binnen via Willem en Mike via Rob V. Zij kunnen zoals gebruikelijk aan 3 activiteiten deelnemen en dan -al dan niet- besluiten lid te worden.

De sfeer was als vanouds. Of we nooit weg waren geweest. Er waren een aantal afmeldingen ivm verlate (vis-) vakantie , drukke werkzaamheden e.d.

De voorzitter opende met een vrij lange inleiding over de afgelopen anderhalf jaar en memoreerde een aantal activiteiten die toch hadden kunnen plaatsvinden. Een keer samen vissen in het Diepsmeerpark, de innovatieve digitale Whiskyavond onder leiding van John en de fantastische bindwedstrijd opgezet door Hans en zijn medeleden van de activiteitencommissie. Applaus voor al deze zaken!

Ook werden de protocollen besproken, met de nadruk op het zich houden aan de regels. Kom niet als je niet lekker bent! De kans bestaat dat er weer verandering in komt, maar zodra meer maatregelen van de regering zich vertalen in ander beleid van De Geist zal dit met de leden worden gecommuniceerd. Het bestuur zit er bovenop, voor de veiligheid van allen! Maar van allen wordt medewerking verwacht!

Het najaarsprogramma werd toegelicht. Aanstaande zondag al gaan we samen vissen in de Boven-Merwede. Twee jaar geleden werd hier mooi gevangen. Nimfen en streameren.

Er komt een kleine wijziging in het schema. De gastspreker op 11 november schuift door naar voorjaar 2022. Deze avond zal net als die van 25 november worden gevuld met (de bekende sterke) reis- en visverhalen. We kunnen lezingen tegemoet zien over Noorwegen, Italië, de Harz in Duitsland en jawel ook over de beken in Oost-Nederland. De activiteitencommissie maakt een precies programma voor deze leerzame en ongetwijfeld jaloersmakende presentaties.

Frits deelt een fraaie wervingsfolder uit die hij vorig jaar heeft ontwikkeld met een kleine commissie, de bedoeling is deze in je vliegvisvest mee te nemen en uit te delen aan geïnteresseerden die je langs de waterkant tegenkomt. Hulde!

Penningmeester Henk doet enkele mededelingen over de kascontrolecommissie en de jubileumcommissie, die een mooi feest gaat organiseren i.v.m. ons 40 jarig bestaan (we zijn een van de oudste vliegvis verenigingen van Nederland) voorjaar 2022. Nico stelt voor om Koningin Maxima te benaderen als beschermvrouw voor onze club, omdat zij lang geleden in waadpak en met vliegenhengel in de krant stond (met haar man WA). Maar Ruard gaf meteen aan dat dit onder zijn voorzitterschap al eens was geprobeerd, toen de foto verscheen, waarop de huidige voorzitter besluit dat de inzet van zijn charmes kennelijk hopeloos zou blijken.

De voorzitter geeft het woord aan Hans, die op een fantastische manier de prijzen van de vliegbindwedstrijd gaat uitdelen. Eerst de prijzen voor de met de gebonden vliegen gevangen vissen. Waarbij Bart twee keer scoorde. Vervolgens zijn er nog 5 prijzen over die worden verloot onder de 10 deelnemers die daadwerkelijk de 7 vliegen hebben gebonden. Bart scoort hierbij een fraaie Leeda Volare reishengel (mazzelpik met 3 prijzen) die hij zondag meteen meeneemt op zijn dienstreis naar Benin. 17 mensen zijn er niet toe gekomen om alle vliegen te binden.

De sfeer van onze club wordt goed getekend door het feit dat Nico een mooi reeltje won, dat hij onmiddellijk schonk aan inkijker Mike. Hans lootte als laatste een gloednieuw vliegvisvest, hetwelk hij onmiddellijk schonk aan inkijker Alex.

Omdat de jury ontbrak, zullen binnenkort nog twee prijzen worden uitgedeeld en wel voor de gebonden vliegen. Een voor de meest identieke en een voor de meest originele.

Omdat ook een inleider ontbrak, zonder afbericht helaas, die na de pauze iets zou vertellen over de VNV plannen, mede t.a.v. website ontwikkeling, werd in goed overleg besloten om vanaf 21 uur een zeer lange pauze te houden om weer eens goed bij te praten met bibifri (voor de nieuwe leden: bier, bitterballen en friet).

En dat werd zeeeeer gezellig.

Warm weerzien

Warm weerzien

We hadden er allemaal enorm naar uitgekeken om weer eens samen te gaan vissen. Roland had het evenement al een keer moeten uitstellen, maar nu was het dan eindelijk zo ver. Dat je Piet Paulusma niet op zijn blauwe ogen moet geloven, werd helaas ter plekke duidelijk, want bij aankomst aan het Ijsselmeer regende, nee: hoosde het pijpenstelen. En een wind zo sterk dat het wemelde van de surfers aan de waterkant. Dat wordt een kort en vochtig weerzien, dacht ik. Maar dan had ik niet gerekend op de doortastendheid van mijn mede clubleden, want al snel reden we richting Schellinghout, waar de omstandigheden ongetwijfeld beter zouden zijn.

En dat bleek ook zo te zijn, want in de luwte van de oever was de wind minder krachtig, de richting gunstiger en stopte het ook praktisch met regenen. Roland gaf nog wat tips, Maarten verzorgde daarbij zijn eigen ondertiteling en iedereen knoopte vol goede moed zijn mooiste nimfen aan de lijn. Ik had thuis al niets aan het toeval overgelaten en een knappe montage gemaakt met een vederlicht intermediair leadertje van 4 ft. en de beste vliegen die ik me kon voorstellen. Waarvan een Blae & Black zoals geadviseerd door Aard. Dat moest gaan lukken, was mijn vaste overtuiging.

En zo gingen we allemaal optimistisch te water, maar bleek onze motivatie niet het verschil te kunnen maken tussen vissen en vangen. Wat we ook probeerden, er was geen vis te vinden. Dat is eigenlijk een eigenaardig fenomeen: zes tot op de puntjes uitgeruste mannen - je zou ze zo naar Afghanistan sturen om wat evacuees op te halen (zie foto) - met opgeteld meer dan 100 jaar vliegviservaring die gezamenlijk een spierinkje (Roland) vangen... Dan kan je in ieder geval met grote zekerheid zeggen: ze zaten er niet. Waar ze wel waren, zal altijd een mysterie blijven.

En zo pakten we onze spullen na een uur of twee weer in, praatten nog wat na en gingen ieder huiswaarts. En misschien, heel misschien, sprak ik voor eens de waarheid toen ik thuis zei: niets gevangen, maar wel lekker gevist. Echt leuk om weer wat in clubverband te doen.

Lid worden?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.