door Frits Merkenstein
In februari en maart vistte ik minder dan in de maanden ervoor, maar ving beduidend meer en waren er voor mij twee 'historische' momenten.
door Jelke
De datum van 1 maart stond al geruime tijd in mijn agenda geblokt als visdag met Bart en Martien. Het is inmiddels een traditie geworden dat we in deze maand op de welbekende NNVV visvijver Baggelhuizen achter forel aan gaan. Het water is dan koud, de vis is sterk en onze verhalen ook.
door Jan Spruit
Afgelopen week ben ik met twee maten naar Baggelhuizen gegaan, mede dankzij een tegoedbon die ik tijdens de nieuwjaarsveiling van onze club gewonnen had. Andere clubleden lieten al weten dat het er weer goed vissen - en vangen - is. En Baggelhuizen stelde ons weer niet teleur.
door Bart
Het is een wens die elke visser heeft: kan ik mijn vangkans van te voren bepalen? We kennen het gevoel allemaal: je hebt staan vissen, niets gevangen en achteraf denk je: wat heb ik daar staan doen? Was het eigenlijk kansloos? Had ik dat vooraf kunnen weten? Bestaat er zoiets als een vangkans-algoritme?
Door Frits van Merkenstein
We zeggen altijd dat vangen niet zo belangrijk is, het gaat om buiten zijn, samen zijn met je maten, de spanning wanneer de aanbeet komt, “just being there” etc. Kortom “the hunt is sweeter then the kill”, in ons geval dan “the catch” want vanzelfsprekend doen we altijd aan catch en release.
door Bart
Ken jij ook dat onrustige gevoel als je ‘het’ al enige tijd niet hebt gedaan? En dan bedoel ik natuurlijk vliegvissen, wat anders? Die kriebels namen bij mij dusdanige pathologische vormen aan dat ik erop uit moest. Voorntjes vangen, achter de snoek aan of toch een forel op een vijver proberen te vangen?
Ik kijk naar buiten en zie een bevroren wereld. Dat bekent niet vissen dit weekend. Dan wenkt mijn vice om mijn vliegendozen aan te vullen voor wat hopelijk komend jaar gaat komen. Wat extra droge vliegen voor een Duitse rivier? Of nog wat redtags voor in de grachten als die weer ontdooid zijn?
door Bart
Afgelopen zondag was het weer tijd voor onze jaarlijkse koppelwedstrijd in de grachten van Alkmaar. De omstandigheden leken ideaal: goed koud, helder weer en om tien uur ’s ochtends nog rustig in de straten. Maar vonden de vissen het ook een goed moment voor een uitstapje boven water?
door Frits van Merkenstein
De vangsten van de afgelopen twee maanden waren niet best, zowel wat de grootte van de vis als aantallen betreft.
In mijn vorige verhaal vertelde ik over mijn dorpsvijver in Bergen, waar ik weer enkele snoeken in aan heb getroffen. Lekker water dus voor deze herfst. Maar kan ik die snoeken ook daadwerkelijk vangen?
door Bart
door Bart
Een van de leuke bijkomstigheden van vliegvissen is dat je de seizoenen bewuster meemaakt. Het weer is van grote invloed op het vliegvissen. Zo kent elk seizoen zijn eigen technieken, mogelijkheden, vistypen en ga maar door. En het verstrijken van de seizoenen brengt me ook telkens weer naar ander water.
door Frist Merkenstein
Begin augustus plaatste ik een stuk op de Poldernimf over de magere resultaten wat betreft de vangsten met de streamer in juni en juli. Ik heb in die periode, ook de afgelopen twee maanden, voornamelijk op het Alkmaardermeer gevist en af en toe in het NH kanaal en een keer in de stad.
door Ferry Hoogakker
Gisterenmiddag op zondag 9 oktober was het dan zover. Na een week uitstel vanwege weersperikelen hadden we een prachtige zonnige dag voor onze Casting Challenge 2022. Oké, wel met zo af en toe wat vervelende windvlagen en die kwamen natuurlijk altijd op het moment dat je serieuze worp onderweg was voor de punten.
door Bart
Dit jaar gaan we met het gezin niet naar Zeeland, maar naar Zweden. Natuurlijk is het een gezinsvakantie, maar een beetje vliegvissen moet wel kunnen. De vraag is of ik me in dit aardse paradijs voor vliegvissers een beetje in kan houden? En hoe doe je dat eigenlijk, vliegvissen in Zweden?
door Jelke Boersma
Een kort verslag van mijn visavonturen in Zweden. Hoe een oude bekende vliegvisser toch onverwachts nog langs komt en dat een ogenschijnlijke visloze rivier een gouden watertje blijkt te zijn.
Eind maart, na afloop van het seizoen waarin met de streamer gevist mocht worden, kondigde ik al aan dat het van mijn kant de komende twee maanden wat stil zou worden op de Poldernimf. Het vissen met de nimf, zeker in Nederland, heeft toch al niet mijn voorkeur en inspireert mij ook zelden tot verhalen. Wat dat betreft is de naam Poldernimf voor mij niet echt van toepassing.
door Jan Spruit
Door een aantal oorzaken besloten we dit jaar al op 1 juni naar Frankrijk te vertrekken. Ik moest wel even slikken, want dan zou ik het grandioze jubileum van 40 jaar Poldervlieg missen.
door Bart
Vliegvissen vraagt behalve kunde ook veel kennis. Maar waar halen we die kennis vandaan? We geven veel kennis aan elkaar door, maar is die gebaseerd op onze individuele ervaring, collectief opgebouwde inzichten of wetenschap? In deze serie ga ik op zoek naar zes hardnekkige waarheden waarin veel vliegvissers geloven. Zijn het mythes of is het feitelijke kennis? Deze keer: als het regent, vang je meer.
door Jelke
Op zaterdag 9 Juli was er weer een werples van de Castingclub van de Poldervlieg. Om 10 uur verzamelden wij ons in het recreatiegebied het Geestmerambacht
door Bart
Vliegvissen vraagt behalve kunde ook veel kennis. Maar waar halen we die kennis vandaan? We geven veel kennis aan elkaar door, maar is die gebaseerd op onze individuele ervaring, collectief opgebouwde inzichten of wetenschap? In deze serie ga ik op zoek naar zes hardnekkige waarheden waarin veel vliegvissers geloven. Zijn het mythes of is het feitelijke kennis? Deze keer: als het volle maan is, vang je meer.
door Jelke
Deze week rondde ik de laatste vliegbindavond af in een reeks van bindlessen voor onze nieuwe clubeden Mike, Alex en Thomas. Ze hadden al eerder bindlessen van Ruard en Roland gehad dus de basisvaardigheden hadden deze mannen al aardig onder de knie. Op deze slotavond stonden de klinkhamer en parachute Adams op het programma. Niet de meest gemakkelijke bindpatronen overigens.
door Bart
Vliegvissen vraagt behalve kunde ook veel kennis. Maar waar halen we die kennis vandaan? We geven veel kennis aan elkaar door, maar is die gebaseerd op onze individuele ervaring, collectief opgebouwde inzichten of enige mate van wetenschap? In deze serie ga ik op zoek naar zes hardnekkige waarheden waarin veel vliegvissers geloven. Zijn het mythes of is het feitelijke kennis? Deze keer: als de wind uit het oosten waait, vang je minder.
door Bart
Veertig worden is voor de meeste jarigen een feest met een donker kantje. Zonder dat iemand het hardop zegt, voel je dat je ‘op de helft bent’. Maar voor een club geldt dat niet. En zo vierden we afgelopen weekend zonder enige ingetogenheid het feit dat we een van de oudste vliegvisverenigingen van Nederland zijn. En ‘very alive and kicking’ bleek tijdens het weekend.
door Roland Hulskamp en Ferry Hoogakker
Voor de derde keer op rij zijn wij naar Noord Italië geweest. Anders dan de voorgaande keren, gingen we nu in het voorjaar.
door Erik van Soest
Het is ons allemaal bekend dat vissen tijdens een vakantie of weekendje weg met gezin of echtgenote/vriendin geen optimale combinatie is, uitgezonderd voor degene wiens wederhelft dezelfde hobby beoefent. Voor de meesten van ons is dat niet zo en zo ook niet voor mij.
door Jelke Boersma
Al maanden geleden maakten mijn zoon Mart en ik de afspraak om weer eens samen te gaan vliegvissen op stromend water.
door Jan Spruit
Op 12 mei vond de laatste reguliere clubavond van het voorjaar plaats. In juni volgen nog diverse leuke activiteiten, waaronder de jubileum viering (40 jaar alweer) en daarna gaan we in september weer van start in De Geist.
door Bart
Deze zomer ga ik voor het eerst van mijn leven naar Zweden. Hoewel het geen vliegvisvakantie wordt, gaat de hengel met bijbehoren natuurlijk wel mee. Maar wat kan ik verwachten?
door Bart
Dit weekend was het na twee jaar van afwezigheid, weer tijd voor de Neil Patterson Trofee. Een traditie die even door COVID werd getart, maar toch weer z’n weg vond naar onze club.
Dit is mijn laatste verslag van mijn jacht op roofvis, want binnenkort sluit het seizoen en bereid ik mij weer voor op het vliegvissen op baars in de meer zomerse maanden. Deze keer een snoek gevangen en van alles geprobeerd. Het was een weerbarstige maand.
door Frits van Merkenstein
Het is 1 februari en ik sta aan de Huiswaard in Alkmaar. Om half twee begonnen met vissen en binnen een kwartier kwam snoek nr. 17 van dit seizoen in het net.
door Dirk Barendregt
Iedereen die zich met vissen bezighoudt, heeft weleens bij Discovery naar ‘Rivermonsters' gekeken. Niet iedereen is er enthousiast over. Maar toen twee jaar geleden een boek van zijn hand verscheen, was ook ik als bioloog geinteresseerd.
door Bart
Deze week ging ik voor de tweede keer dit jaar naar Baggelhuizen. Afgelopen jaar leek het me een leuk idee om Ruard, mijn leermeester in de vliegviskunst, mee te vragen.
door Frits van Merkenstein
In november 2021 plaatste ik een artikel over mijn zoektocht naar de baars in de stad in de winter. Door omstandigheden viel december uit maar in januari 2022 heb ik toch het experimenteren en zoeken voorzichtig, met inachtneming van mijn wat beperktere mobiliteit, weer opgepakt.
door Jan Spruit
Ik weet niet hoe het met jullie is, maar tot nu toe is deze zachte winter niet echt succesvol voor mij wat betreft het vangen van snoeken.
door Bart
Ken jij dat, dat je in bed je gedachtes wilt laten gaan over iets prettigs, om minder fijne herinneringen van de dag te verdringen? Dan denk ik vaak aan vliegvissen. Ik zie mezelf staan in een mooie beek, rustig rondkijkend om me heen. Vogels fluiten, het water kabbelt en onder een overhangende tak draait een grote forel haar rugvin door het oppervlak.
door Frits van Merkenstein
Dat was even schrikken, die ochtend van 30 november. Na een onrustige nacht vroeg opstaan, ontdekken dat je rechterbeen en arm niet meer goed doen wat jij wilt en dat de spraak ook te wensen overlaat.
door Bart
Het is de tijd van het jaar dat het vissen in de grachten op stoom komt en de snoek nog een late poging doet haar buik te vullen voordat het water echt koud wordt. Waar menigeen somber naar buiten kijkt omdat de blaadjes van de bomen zijn gevallen en de mist het wint van zonneschijn, is de beste tijd van het jaar voor de Noord Hollandse vliegvisser aangebroken.
door Frits van Merkenstein
Al vele jaren is het zo dat ik van het vissen op baars zo tegen december afscheid neem en dat ze pas begin juni weer in beeld komen. Ik heb het dan niet over de ondermaatse baarsjes die je met een nimfje in de grachten langs de kanten nog wel kan vangen.
door Frits van Merkenstein
Eigenlijk was het de bedoeling om 24 november met Hans Kluken bij het Kolhorner Diep te gaan vissen. Altijd een wat tricky stek omdat er niet zo snel een alternatief in de buurt voorhanden is als ze het daar niet doen en daar is bij het Kolhornerdiep niet echt een peil op te trekken.
door Bart
We komen al weer aan de laatste vlieg van onze bindwedstrijd en daar had ik nog niet van gehoord. Corixa? Dat klinkt meer als een achoholvrij biertje dan een vlieg. Zo'n gekke gedachte was dat nog niet, bleek toen de FlyFishing & FlyTying op mijn deurmat viel.
door Jan Spruit
De eerste clubbijeenkomst, georganiseerd door onze onvolprezen activiteiten commissie was in de buitenlucht op zondag 29 augustus 2021, samen vissen in het IJsselmeer bij Andijk resp. Schellinkhoek.
door Frits van Merkenstein
Het was, ook van mijn kant, erg stil de laatste maanden op de Poldernimf wat betreft kopij. Nu zullen de maanden april en mei van mij toch al weinig kopij opleveren.
door Jan Spruit
In mijn vorige artikel over forelvangsten in het GMA schreef ik dat ik nog terug zou komen op een doos met vliegen van maximaal twee en een halve centimeter. Volgens de visserij wetgeving mag je in de maanden april en mei niet vissen met kunstaas, behalve kunstvliegen van maximaal 2 ½ cm.
door Jan Spruit
Dinsdag 30 maart 2021 was een behoorlijk warme dag. Besloten het voor de tweede keer te proberen op het Geestmerambacht (verder GMA). De eerste keer was een paar weken geleden met wind 6 en rond de middag. Niks dus toen.
door Frits van Merkenstein
Officieel was de challenge dan voorbij, maar mijn pogingen om toch een snoekbaars te vangen gingen in de maand maart gewoon door.
door Bart
Het weekend zag er wat vissen betreft aanvankelijk somber uit. Het waaide al sinds dinsdag en de atmosfeer was onrustig vanwege zich opvolgende depressies. Het gemoed van de visser is dan vaak navernant.
door Frits van Merkenstein
"Je moet niet zoeken maar vinden" schreef Martil Bril in een van zijn gedichten.
door Frits van Merkenstein
Dit artikel had eigenlijk in maart 2020 al geschreven en op de Poldernimf geplaatst moeten worden. Aanleiding was het artikel “Clash of the Titans” van Bart de SP, niet zozeer de clash zelf maar wel de datum van de Clash.
door Jan Spruit
Maandagmiddag 22 februari 2021 was het mooi weer en had ik weer eens even wat vrije tijd.
door Frits van Merkenstein
En dan uitdaging nummer 2, de Beverkoog.
door Frits van Merkenstein
Ik schreef al dat ik altijd op zoek ben naar de meest geschikte lijn voor specifieke omstandigheden en/of vistechnieken en dan ook nog met de hengel die ik het liefst in die situatie inzet. En dat kan soms heel specifiek zijn.
door Frits van Merkenstein
Dit stuk gaat over het kritisch toetsen van de lijnklassering van hengels, mijn ervaringen daarmee en tenslotte hoe ik al experimenterend en knutselend probeerde combinatie van lijnen en hengels aan te passen aan mijn wensen.
door Frits Merkenstein
Even geen tijd en zin na 1 januari, maar het weer in die periode hielp ook niet mee. Maar 5 januari kreeg ik toch wel even de kriebels en een wat langere droge periode was een mooie gelegenheid om een stek te bezoeken waar ik in een grijs verleden ook regelmatig snoekbaars ving.
door Jan Spruit
Oostenwind, temperatuur 3 graden, beetje zon en wolken...
door Jan Spruit
Vorig jaar was er tijdens de voorbereidingen van Frits c.s. eerst sprake van de Snoekbaars Challenge. In goed Nederlands “uitdaging”. Op het laatste moment werd de werktitel veranderd in Snoekbaars Experience (“ervaring”). Mijn voorstel zou zijn om het toch maar Uitdaging te noemen.
door Bart
Toen ik laatst in de grachten van Alkmaar viste, zag ik naast mij twee dingen die me aan het denken zette: een hengelaar met vaste stok en een blauwe reiger. De eerste ving voorntjes aan de vleet en de tweede at die met regelmaat op. Mooie symbiose.
door Frits van Merkenstein
Misschien is het terugkijkend beter het woord snoekbaars maar even weg te laten...
door Jan Spruit
Sinds een jaar of 6 vis ik regelmatig in het Diepsmeerpark (DMP). In de winter op snoek en in de zomer op voorn. Tot vorig jaar was het altijd wel raak, een of meer snoeken en ’s zomers soms 40-50 voorns op een dag
door Bart
Dit is niet alleen de tijd van goede voornemens, maar ook van wensen voor het nieuwe jaar. In ons geval - en dat geldt waarschijnlijk alleen voor vliegvissers - vallen die twee prettig samen: tight lines!
door Frits van Merkenstein
In het artikel over zinkende lijnen op de Poldernimf had ik al aangegeven dat het vissen met boobies en een snel zinkende lijn met een leader van ca 1 meter een oplossing kan zijn om te garanderen dat je in de “snoekbaarszone” blijft.
door Bart de Steenhuijsen Piters
Afgelopen week ben ik geopereerd aan een hernia en hoewel ik heel goed herstel, is het nog iets te vroeg om een flinke snoek uit het water te hijssen. Dan maar wat gaan binden. Staand binden in mijn geval.
door Jan Spruit
Vanmiddag was het mooi weer en mijn schoonzus kwam op bezoek, genoeg argumenten om te gaan vissen dus.
door Jan Spruit
Hoe kan dat nou, ……..digitaal whisky drinken? 2020 is voor de hele wereld een vreemd jaar door het coronavirus. Alle oude vanzelfsprekendheden lijken ver weg. Dat heeft ook zijn effecten op het verenigingsleven, in het bijzonder ook bij onze geliefde Poldervlieg.
door Frits van Merkenstein
In zijn aandeel in het artikel over de snoekbaarschallenge gaf Martien Boersen al het nut en noodzaak aan van zinkende vliegvislijnen bij het snoekbaarsvissen op het diepere water. Er was nog wel sprake van een alternatief met behulp van een drijvende lijn en al ik zie ik daar zelf nog wel beperkingen in, ik ga het toch eens proberen.