De snoekbaarschallenge pardon experience tot nu
14 oktober
Voor de snoekbaarsexperience heb ik een andere combinatie ingezet dan degene die ik normaal voor de baars of de snoek in klein water gebruik. Daar of een heel zachte 4, bijna een 3 en voor de snoek een wat taaiere 4, allebei 9 voet. Ik heb nu een al oudere hengel van mij uit het rek gehaald, de Shakespeare Expedition, 2.85 m voor een 6 lijn, ook een behoorlijk parabolische hengel. Wel wat zwaarder dan waar ik normaal mee vis, maar de hengel buigt evengoed nog wel mooi door op de kleinere vissen terwijl ik toch wat meer power over heb, mocht er wel een grote kanaalsnoek of snoekbaars (al gaf ik dat eerste weinig kans). Feitelijk was dat laatste, de snoek, niet de overweging maar door zijn lengte en actie kan ik zelfs met een snel zinkende lijn eenvoudig behoorlijke afstanden halen met een rolworp en dat kan op sommige plekken goed van pas komen. Bovendien zijn de streamers die ik voor de snoekbaarsexperience gebouwd heb ook wat groter dan de streamers die ik anders voor baars en zelfs voor snoek gebruik. En standaard heb ik dan een slow en een fastsinking lijn # 5 bij mij. Ik had deze hengel en bijpassende lijn echter al een tijdje niet gebruikt, zeker niet met het formaat streamers wat ik ging gebruiken, eerst maar even uitproberen dus.
Vol goede moed ging ik die woensdag 14 oktober op pad naar een aantal stekken die ik in gedachten had. Door de week, dus het zou wel rustig zijn. Niet dus, mijn top drie van de vijf geplande stekken waren allemaal bezet. Dan maar naar nummer vier, uiteindelijk ging het ook om het testen van de combinatie hengel, lijn en streamer. Dat werkte prima en zoals ik al gehoopt had, zelfs deze flinke streamers kon ik met een rolworp ver genoeg wegzetten. Maar vis vangen of aanbeten kreeg ik niet. Uit mijn ooghoeken zag ik dat langzamerhand mijn top drie stekken door de andere vissers verlaten werden. Dat gaf mij dus mooi de gelegenheid om nu op al mijn stekken te vissen. Maar helaas, nergens een teken van leven tot ik op mijn laatste stek kwam. Bij een van de eerste worpen langs de rand van de brug, een harde tik…streamer weg. Dat was dus snoek en ik had al die tijd getwijfeld over het advies van Martien een staaldraadje te gebruiken. Mede omdat ik in de tijd dat ik met shads op het NH kanaal viste ik nooit een snoek er aan heb gehad. In de hoop dat het een domme snoek was of een met een kort geheugen bond ik een nieuwe en anders gekleurde streamer aan, nu wel met staaldraadje. En zowaar, bij de tweede worp, kwam hij even kijken maar draaide weg Een snoekje van een cm of zeventig. Omdat ik de plek verder nog niet uitgekamd had maakte ik eerst nog een aantal worpen verder van de kant en langs de andere beschoeiing en uiteindelijk viste ik ook weer bijna over de ligplaats van de snoek heen. En ja hoor, hij kwam nog een keer, pakte mu wel maar schoot na een paar tellen los. Een volhouder dus. Ik vond het daarna wel mooi geweest en tijd om naar huis te gaan maar sindsdien gebruik ik met dit formaat streamers in het kanaal wel standaard een staaldraadje.
Daarna heb ik ruim drie weken niet meer gericht op snoekbaars gevist, wel op baars met kleinere streamers op de ”typische baarsstekken”. Wel baars gevangen maar geen snoekbaars. Het is wel opvallend dat je in het NH kanaal op de typische baarsstekken wel regelmatig snoekbaars vangt maar omgekeerd niet. Maar als je een keer op zo`n snoekbaarsstek wel een baars vangt is het meestal ook een flinke baars. Zou alleen dat formaat zich bij een snoekbaars in de buurt wagen?
9 november
Met Hans Kluken gevist in het Diepsmeerpark. De snoek deed helemaal niets en er was sowieso bijna geen teken van activiteit door vis gezien. In tegenstelling tot de snoekdag in oktober was het water aan de zuidkant nu juist wat troebel. Vervolgens kanaal Alkmaar Kolhorn getest bij hotel restaurant de Buizerd als stek voor de snoekbaarsexperience. Ook niets, wel mooi helder, beetje vlak talud, maar goede werpmogelijkheden, mogelijk ook plek voor een snoekbaarsdag eind februari als er wat meer gemaaid is. Hans kon zich herinneren uit de tijd dat hij nog vanuit de boot met snoekbaarscompetities meedeed dat in dit deel van het kanaal goed snoekbaars gevangen werd.
11 november
Even de Bierkade en Schelphoek verkend voornamelijk op werpmogelijkheden. De Bierkade kan lastig zijn maar met rolworpen of verre worpen diagonaal kan je overdag het verkeer achter je vermijden. 'S avonds zal het daar waarschijnlijk wel veel rustiger zijn. Daarna nog even naar de Schelphoek geweest. Werpen is daar is veel eenvoudiger van alle kanten van de haven, behalve vanaf het Zeglis. Aan de wegkant loopt een steiger vlak boven het water, voor de andere plekken wel een net met een lange steel meenemen. Bij het vissen op veel in het artikel genoemde stekken is een net met een lange steel eigenlijk wel een must. Overigens daar niets gevangen of aanbeten gehad. Verder in de grachten gevist, twee kleine baarsjes, twee maats en een tegen de dertig. Wel na veel zoeken en fietsen langs Luttik Oudorp, Verdronkenoord en Oudegracht.
15 november
Het was de bedoeling om `s avonds te gaan vissen maar met de harde wind en regen leek mij dat achteraf geen goed idee. Dus maar voor de kachel gebleven met een goed boek.
16 november
De eerste snoekbaars nou ja snoekbaarsje van ongeveer 20 cm, sinds de aanvang van de challenge, is binnen. Weliswaar niet met de snoekbaarscombinatie maar op mijn # 3/4 baarshengel, snel zinkende lijn en met een kleine streamer. Wel op een plek waarvan ik wist dat ik er baars en snoekbaars kon verwachten. En inderdaad, even later ook nog een mooie baars van ruim dertig centimeter. De baars laat het op dit moment erg afweten in het kanaal maar ik blijf nog wel volhouden. En als ik er wel een of twee vang zijn het vaak ook mooiere exemplaren. Aan de snoekbaarsvlieg en bijpassende hengel vang je ze natuurlijk ook wel, soms vaak de grotere baarzen, alleen vind ik de hengel die ik voor de snoekbaars gebruik eigenlijk wat te zwaar voor de gemiddelde kanaalbaarzen.
En ja, `s avonds na het eten deze keer wel naar het kanaal gegaan. Maar in het donker vissen is niet meer mijn ding, zeker in deze tijd van het jaar. En als dan de aanbeten uitblijven begint al gauw de huiskamer aantrekkelijker te worden, en smoesjes zijn er dan genoeg. Er moeten altijd nog dringend wat vliegen gebonden worden, teksten geschreven en ik heb ook altijd nog wel een cd liggen die ik nodig moet gaan beluisteren. Bovendien, alleen vissen doe ik ook overdag al steeds minder en zeker in de koudere tijd `s nachts trekt alleen vissen mij helemaal niet meer.
18 november
Verkenning Ringvaart van de Schermer, zie verslag Een rondje langs de ringvaart van de Schermer
23 november
Eigenlijk was het de bedoeling om wat grachtenstekken, zoals door Ferry beschreven, af te zoeken naar snoekbaars maar opnieuw waren de weersomstandigheden volkomen verkeerd, althans voor de snoekbaars. Een stralende zon en dat zou de rest van de dag niet veranderen. Toch maar gegaan, wel met mijn baarshengel, omdat ik een andere hengel/lijncombinatie speciaal voor de grachten wilde testen en wie weet kon ik een baars verleiden (helemaal geen straf). Gevist in de Schelphoek / Oudegracht /Lindengracht. Totaal 9 baarzen waarvan vier maats en vijf bovenmaats. De bovenmaatse waren 25 cm, twee maal 30 +, een maal 35 + en een maal 42 (langs lint gemeten). Topdag dus en mijn viertje ging helemaal krom bij de baars van 42 cm.
24 november
Haven van Dirkshorn (Veersloot)/Meer van Dirkshorn /Broeker Haven. Meteen bij aankomst in de haven zagen Hans Kluken en ik al drie snoekbaarzen. Helaas dood op de bodem van de haven en toen we beter keken zagen we dat ze gefileerd waren. Iemand had blijkbaar niet de moeite genomen de karkassen op een nettere manier op te ruimen. Er zat trouwens ook een mooie snoekbaars bij van 75-80 cm. De haven zelf leverde geen vis op, we zagen ook geen vis in de oppervlakte. Het water is ondiep, zo`n 1,5 meter maar wel mooi theekleurig. Misschien dat nu het kouder gaat worden er wel voorn, baars en snoek intrekt. Daarna doorgelopen naar het meer maar het blijft aan de westkant onder de kant lang ondiep, zo`n 1.5 meter. De taluds in het meer liggen naar ons idee ook niet op werpafstand. Die taluds zijn interessant want het meer van Dirkshorn schijnt wel een behoorlijk snoekbaarsbestand te hebben.
Toen we weer naar de auto terugliepen kregen we die informatie ook bevestigd van een bewoner die zijn boot in de haven winterklaar aan het maken was. Hij vertelde dat er op het meer snoekbaars werd gevangen maar dat voorheen in de haven ook wel snoek en snoekbaars gevangen werd. Dat is echter de laatste jaren veel minder geworden.
Volgende stop was de haven bij Broek op Langedijk. Inmiddels was de zon doorgebroken dus de kans op een snoekbaars was klein. Wel lijkt mij dat deze haven wel snoekbaars kan opleveren. Ook goede werpmogelijkheden. De diepte van de haven weet ik niet precies maar zal in het midden al gauw twee meter tot drie meter zijn. Wel een erg vlak talud, meteen aan de kant is het al ruim 1.5 meter. Maar als je naar de brug aan de zuidkant van de haven gaat, feitelijk gaat die brug over het kanaal Alkmaar Kolhorn, wordt het talud wel grilliger. Volgens mij maak je aan beide zijden van de brug goede kansen. Aan de overkant van het kanaal zag ik ten noorden van de brug een interessant de die volgens mij ook met de vliegenhengel goed te bevissen is. Echter wij hadden, afgezien van een baarsje van 25 cm en een snoekje van een cm of 50 die de streamer even “tussen de lipjes vast had” en daarna snel weer losliet geen succes. Wat een verschil met de dag daarvoor, maar ja, ” het kan verkeren “.
Na 24 november niet meer in november gevist. Eerst even geen tijd. De temperatuurdaling en de oostenwind daarna waren niet bepaald bevorderlijk voor de vangst en net zo min voor het welzijn van de schrijver. Vanaf 1 december maar weer opnieuw proberen.
Gezien het aantal meldingen van snoekbaars vanaf 15 november tot en met 30 november betekent dat dus dat ik de wel erg trieste koploper ben met een snoekbaars van 20 cm. Dat moet beter kunnen, niet alleen voor mij maar ook voor de andere leden van de Poldervlieg. Nu was het ook wel zo dat de afgelopen tijd, over het algemeen de vangsten matig tot slecht waren en dat stimuleert ook niet. Ik hoop dat met een stabielere en koudere periode (zeg maar normaal) ook de vangsten weer beter worden. Daarnaast ben je niet afhankelijk van de vraag of er snoekbaars zit en zo ja of ze actief zijn. De kans op een bijvangst als snoek of een mooie baars is ook altijd aanwezig. En mocht het grote en diepe water je nog een stap te ver zijn kijk dan ook eens naar de troebeler poldersloten. En zonder specifieke stekken te willen noemen, bijna overal in en rond Alkmaar heb je wel kleinere ondiepe meertjes waar ook snoekbaars voorkomt. En daar kan je met een drijvende lijn of een intermediate lijn wel terecht. Hooguit moet je de vlieg enigszins verzwaren al is het noodzakelijke staaldraadje meestal al genoeg.
En vooruit, laat ik toch ter aanmoediging twee van die meertjes noemen en een alternatief.
Zwijnsmeer in Oudorp. Was al eerder besproken in de rubriek Op Sterk water. Snoekbaars maar ook veel snoek dus staaldraadje gebruiken. Aan de noordkant ligt een landtong van waar je makkelijk kan werpen. Het meer is maximaal drie meter diep in het midden maar je kon de snoekbaars ook wel op het talud daarnaar toe en dus ondieper vinden. Ook een prima plek om met het alternatief van Martien te vissen. D.w.z.; drijvende lijn, stevige beetverklikker, leader van drie meter, loodje onderaan, en streamer 20 cm daarboven aan een zijlijntje. Met een 3 – 5 IPS zinklijn of met boobies kan het natuurlijk ook. Vanaf de langtong richting het midden is de bodem redelijk schoon.
En als het daar niet lukt, dan is er vlakbij nog een optie. Namelijk de noordkant van de Oudorperpolder, het water langs de Molenkade. Vanaf de molenkade moeilijk te bereiken, zeker als r niet gemaaid is. Maar er zijn meerdere plekken waar je via een brug aan de zuidkant van het water kan komen en daar zijn vaak wel open plekken in het riet. Het is niet diep, maximaal 1.5 meter. Wel was er altijd sprake van veel begroeiing op de bodem, een boobie zou ik niet gebruiken. Verder kan je hier slowsinkinglijnen inzetten maar ook weer de drijvende lijn volgens boven beschreven methode. Op sommige plekken is het water erg breed maar je hoeft niet per se het midden te bereiken om kans te maken. Naast snoekbaars zit er ook een in grootte gevarieerd snoekbestand. Normaal gesproken zou je hierna nog de Hoornse Vaart kunnen meenemen maar dit jaar niet, zie het bericht hieronder
Oudieplas. Ligt in Alkmaar-Noord. Rondom te bevissen maar de beste plekken zitten aan de noordkant, inclusief het eilandje wat door een bruggetje met de wijk erachter verbonden is en de steiger aan de westkant. Naar schatting maximaal 2.50 meter diep, de diepste plekken liggen aan de noordkant en de steiger aan de westkant. Kijk even bij HSV Alkmaar op de site, er is een stuk wat je niet mag bevissen aan de zuidoostkant maar dat is voor snoekbaars niet interessant. Er zit snoekbaars maar ook hier, ook snoek. Bodem is redelijk schoon, dus veel technieken mogelijk ook weer de drijvende lijn.
Wat vooral bij de meertjes wel een probleem is, dat zijn vismeenemers. Het water is makkelijk te bereiken en dat trekt vaak die types aan die zeker snoekbaars, ongeacht de maat, meenemen. Ik heb echter ook vaak kleine snoekbaars daar gevangen en het is wel het soort water waarvan je kan verwachten dat er ook nieuwe aanwas is. Mogelijk ook in het water aan de Molenkade maar omdat je daarvoor moet lopen en niet makkelijk een stoeltje neerzet denk ik dat het met de vismeenemers wel meevalt, die zijn daar te lui voor. Dat is een vooroordeel maar in dit geval klopt dat wel
Nabrander en twee tips:
Het ziet er naar uit dat de Hoornse vaart en ook een deel van de Huigenvaart, ook genoemd als stekken in het artikel over de snoekbaarschallenge, deze winter niet meer aantrekkelijk zullen zijn om te vissen. Ze zijn begonnen met de werkzaamheden en die zullen de vis teveel verstoren. Jammer!! Juist nu net de rietkragen zijn verwijderd. Volegnd jaar beter.
https://www.noord-holland.nl/Onderwerpen/Verkeer_vervoer/Projecten_Verkeer_en_Vervoer/Onderhoud_vaarwegen_en_oevers/Hoornsevaart_en_Huigenvaart
Net met lange steel. Is niet alleen een noodzaak om op sommige plekken de vis te kunnen scheppen, maar kan op meer manieren handig zijn. Als de vismogelijkheden beperkt worden door riet maar de rietkraag is niet te breed dan kan je met de steel van het net en het net zelf een kleine opening forceren zonder het riet te beschadigen. Vervolgens kan je het net zelf weer gebruiken om losse lijn in op te vangen zodat je niet voortdurend achter rietstengels blijft hangen. Dat net kan ook van pas komen op andere plekken waar je te maken hebt met lage maar hinderlijke begroeiing onder de kant. Neem het net dus niet te klein en liefst een met kleine mazen en een rubber coating, die bedekken de begroeiing beter. De mijne heb ik voor ongeveer € 10, - bij de Lidl gekocht. Mogelijk zijn die via hun website nog verkrijgbaar.
Peilen. Ik had in de Urban Special in het artikel over Alkmaar, er ook al wat over geschreven. Het peilen van de diepte, al is het maar tot maximaal de hengellengte vanaf de kant kan zinvolle informatie opleveren over het verloop van het diepte maar ook eventuele kuilen dicht bij de kant talud. Dit zijn vaak plekken waar snoekbaars bij donker weer en zeker in de schemering ook te vangen is, je hoeft ze niet altijd ver uit de kant te zoeken. Maar de informatie kan ook van belang zijn als je met een drijvende lijn en een lange leader wil gaan vissen, de optie die Martien in zijn aandeel in het artikel over de snoekbaarschallenge noemde. Het zegt wat over de lengte van de leader die je nodig hebt, waar je eventueel de beetverklikker moet plaatsen en of het wel zinnig is om het op die manier te proberen. Als je een leader van vier meter nodig hebt met daaraan een streamer op een zijlijn en onderaan een loodje werpt dat niet echt prettig.
Het systeem is erg simpel, werkt met een arleseyloodje van een gram of 15 /20 aan een speld. De speld haak je in het lusje aan het eind van je vliegenlijn. Loodje laten afzinken met de hengeltop net boven het water. Bij het ontbreken van een dobber is de registratie gebaseerd op het doorbuigen van de hengeltop zolang het lood de bodem nog niet heeft bereikt (vandaar het zware loodje). Als de top niet meer buigt, lijn uit het water halen en naast de hengel houden en zo de diepte aflezen. Door dit over het stuk wat je wilt bevissen om de meter te herhalen kan je een aardige indicatie van het profiel krijgen.
- Raadplegingen: 817