Skip to main content

Size matters

Het is bekend dat lang zitten niet goed voor je rug is, dus ben ik maar eens achter de vice gaan staan. Dat kan natuurlijk ook heel goed. Na mijn operatie las ik weer met plezier een Fly Fishing Fly Tying. Daar staat elke maand een rubriek in met Neil Patterson. Die beroemde en in sommige kringen beruchte vliegvisser heeft een wat grof taalgebruik, maar de patronen die hij beschrijft zijn vaak heel origineel. Soms in hun eenvoud en bescheidenheid. Deze keer presenteerde hij een heel erg klein, chartreuse groen vliegje. Hij vertelde dat hij de dochter van Feargal Sharkey - ja, die kennen we van ‘a good heart these days is hard to find’, een ongekend soppig nummer uit de jaren zeventig – vliegwerp les gaf op de river Lee. Bij de club in Hertfordshire wordt zo intensief gevist, dat geen forel meer omkijkt naar welk patroon dan ook. Niel Patterson vertelt dat het ook vaak niet uitmaakt wat voor patroon je presenteert, maar belangrijker is welke grootte je vlieg heeft. Hij selecteerde een van zijn kleinste vliegjes op een # 22 haakje en presenteerde het met een ongetwijfeld te intieme duo worp aan een forel. Die twijfelde niet, pakte de vlieg om er vervolgens achter te komen dat zijn levensdoel zou bestaan uit gebakken worden op een Engels fornuis. Het patroon dat Neil Patterson beschrijft is een 'glass larva' en dat vliegje is in mijn gedachte gebleven.

Bart22

Eerder in oktober kreeg ik van Jelke voor mijn verjaardag een setje kleine vliegjes en een uitnodiging om er in de winter mee in de Ijsselmeer havens te gaan vissen. Dat lijkt me leuk en toen dacht ik aan dat vliegje van Neil Patterson. Zou zo'n 'glass larva' ook niet geschikt kunnen zijn voor onze havens? Dat wil ik wel eens proberen, dus ben ik dat vliegje na gaan binden. Dat werd even improviseren, want ik vond wel de juiste haak (Tiemco 200R # 22), maar niet de chartreuse Orvis Super Hair. Gelukkig had FlySupply nog iets anders wat erop lijkt onder de naam 'Fine Twist Hair'. Iets dunner dan het Orvis spul dat Neil Patterson voorschrijft, maar ik doe het er mee. Dan is het patroon erg gemakkelijk: zes draadjes op de haak zetten, binddraad terug brengen, draadjes over de haakbocht binden, kopje maken door een- of tweemaal terug te binden en dan wijdt uit zetten met aan elke kant evenveel haartjes. Afbinden en afknippen en klaar is ie.

Nu gaan uitproberen in de havens (waarvan ik hoor dat je niet overal meer terecht mag als vliegvisser, vanwege de overlast die het gegeven heeft). Ik laat het jullie weten.

Bart33

 

 

  • Hits: 639

Lid worden?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.