Skip to main content

De jacht op snoekbaars gaat door in januari

5 januari: water rondom de Rekerhout/Alkmaar Noord

Even geen tijd en zin na 1 januari, maar het weer in die periode hielp ook niet mee. Maar 5 januari kreeg ik toch wel even de kriebels en een wat langere droge periode was een mooie gelegenheid om een stek te bezoeken waar ik in een grijs verleden ook regelmatig snoekbaars ving. Het is een soort meertje waar drie sloten op uitkomen. Het meer zelf heeft maar weinig plekken waar je van de kant af kan vissen, een van de sloten heeft helemaal geen mogelijkheid, bij de andere twee kan je overal bij het water komen. Ik had niet het materiaal voor de snoekbaars bij mij, wel mijn 4-tje voor de snoek en in de eerste zijsloot had ik na een kwartier al succes. Blijkbaar was deze snoek van plan het mij naar de zin te maken want ik kreeg twee aanbeten. Bij de eerste schoot hij al snel los (ik denk ook niet dat hij echt gehaakt was, eerder met zijn tanden even vast zat in het staartmateriaal) de tweede keer kort daarna zat hij wel goed gehaakt. Een leuk en mooi dik snoekje van zo`n 65 cm. Op het meer zelf was ook een specifieke hotspot voor de snoekbaars, alleen was die plek vanaf de kant zeker met deze vliegenhengel en de DT lijn wel erg moeilijk te bereiken. Volgende keer maar even een andere hengel + lijn meenemen al zal het wel moeilijk worden. Het is ook maar de vraag of er nog snoekbaars zit, dit is typisch zo`n plek waar ook veel vissers kwamen die alle snoekbaarzen meenamen.

6 januari: Broek op Langedijk,

Weer aan de oostkant van de Noorderplas maar nu een 500 meter verder naar het noorden. Het duurde wel een tijd voordat er vis gevangen werd al had ik wel redelijk snel een aanbeet van een klein snoekje die echter al snel losschoot. Hans probeerde het eerst enige tijd met nimfen maar afgezien van een baarsje had hij geen succes en ging hij weer over op de streamer. Aan het eind van de middag kwamen toch de snoeken op de kant. Eerst had ik een snoek van ruim 70 cm. Hij sprong een aantal keer boven water maar voerde strijd wel op een beperkt gebied, hij nam bijna geen lijn. Het was ook een mooi gaaf exemplaar wat ik graag op de foto had willen zetten maar de batterij was op en het zou naar mijn smaak te lang duren om die te vervangen. En ik ben van mening dat vis zo snel mogelijk weer terug moet in het water. Op de valreep ving Hans ook nog een snoek van zo`n 40-50 cm.

8 januari: stad

Met een streamertje In de grachten gevist op baars. Bijna alle grachten geprobeerd, maar helemaal niets. Geen vis, geen aanbeet geen volgers, zelfs niet van kleine baarsjes. Aan het eind van de middag had ik nog wel een soort van ongeplande mini Poldervliegbijeenkomst. Eerst kwam ik Martin de Ligt tegen, daar achteraan Ruard en Cor volgde ook al snel. Dat was toch wel weer even leuk. Zij visten met nimfen maar hadden ook slecht tot niets gevangen.

10 januari: Oudieplas/NH kanaal

Met Bart de SP had ik afgesproken een keer met de vlieg op de snoekbaars te gaan in het NH kanaal als “ze het daar weer zouden doen”. Echter zowel met de vlieg als met kunstaas had ik geen succes, daarom stelde ik voor naar de Oudieplas in Alkmaar Noord uit te wijken. Vroeger zat daar in ieder geval snoekbaars maar ik had inmiddels ook wat actuele informatie van kunstaasvissers. Die visten daar met de boot en alhoewel ze op snoek visten vingen ze ook nog steeds snoekbaars daar. Overigens ook flinke snoek, 1 meter + op die plas. Ze konden mij meteen meegeven dat het diepste punt van de plas ca 2 meter was. Handig om te weten. Het was wel koud geweest de vorige nachten maar we hadden pas om half twee afgesproken, het was een flinke plas dus ik verwachte geen problemen met ijsvorming. Echter, toen ik bij de plas aankwam viel het mij op dat er een meeuw midden op de plas liep. Dan heb je twee opties of Jezus is als meeuw gereïncarneerd of er ligt ijs. Helaas het was het laatste. Nu lag er niet over de hele plas ijs, slechts de zuidelijke helft. Vanaf de noordkant tot praktisch het midden was het ijsvrij en aan die kant was ook nog eens het riet gemaaid. We besloten om eerst maar die kant te bevissen en daarna eventueel nog uit te wijken naar het nabijgelegen NH kanaal. Het water van de plas was redelijk helder, zelfs beter dan ik had verwacht al wordt veel water wat in de zomer troebel is in de winter altijd wel helderder. Plassen en sloten met die kenmerken kunnen daarom nog steeds goede snoekbaarsstekken zijn, zelfs al zijn ze tamelijk ondiep.

De plas leverde echter niets op dus zijn we richting kanaal gegaan. Afgezien van een schuchtere aanbeet van vermoedelijk een baarsje op mijn streamer, ook hier 0,0 succes. Bart had al aangegeven niet te lang meer door te willen vissen, haalde op dat moment zijn streamer omhoog om een nieuwe worp in te zetten en met de streamer nog geen halve meter onder water gebeurde het. Een behoorlijk grote snoek deed een aanval op de streamer maar miste volledig. Omdat de snoek niet gehaakt was, viste Bart de plek waar de snoek vandaan kwam nog een keer uit. Het was ook overduidelijk dat de snoek niet volgde maar ook van onder de kant was gekomen. En misschien al bij de eerste keer sloeg de snoek opnieuw en weer zichtbaar toe en werd zij nu wel gehaakt. Helaas duurde de dril kort en schoot de snoek los met meenemen van streamer, staaldraadje en zelfs de hele leader. Begrijpelijk genoeg balen voor Bart maar ik vond het wel een prachtig gezicht om zo dicht bij de kant en zo vlak onder water zo`n prachtige vis in actie te zien. Ik weet echter waar deze dame ligt, geef Bart twee weken de tijd om zelf een poging te wagen en daarna kam ik die stek een keer uit. Thuis heb ik de snoek naar beste vermogen en op geheugen nagemeten, ze was volgens mij rond de 90 cm.

12 januari: Broek op Langedijk

Deze keer samen met Hans en Ruard. Ruard kwam op de fiets maar hij had gezien de buien later op de dag geen geluk met zijn vervoerskeuze. Hans en ik visten met de streamer. Ruard eerst met de nimf maar toen dat niets deed later ook met een streamer. Hans en ik hadden ieder een kleine snoek en ik loste nog een minisnoekje van zo`n 30 cm. De eerste vissen kwamen eigenlijk wel snel binnen, maar daarna kregen we stevige regenbuien, later zelfs hagel en er was sprake van een sterke temperatuurdaling. Dat zal mogelijk ook de reden zijn geweest dat er na de buien niets meer gevangen werd, er was ook geen teken van leven in de oppervlakte te zien. We zaten nu aan de westkant van de Noorderplas en het viel mij op dat het water daar beduidend minder helder was dan aan de oostkant. Al kan dat ook door de regenval in de afgelopen periode gekomen zijn. Verder vind ik de stekken aan de oostkant van de Noorderplas er net iets aantrekkelijker uitzien.

 17 januari: Alkmaar Noord

Het zag er wel goed uit na de koude periode van 4 dagen die afgelopen dinsdag begon, gelukkig weer stijgende temperaturen en een westelijke wind. De voorgaande dagen had ik maar aan mij voorbij laten gaan, het moet wel leuk blijven en met die temperatuur vind ik het niet meer aangenaam vissen. Vandaag had ik even wat uurtjes tijd, een mooie gelegenheid om de snoekbaarshotspot(van 5 januari ) proberen te bereiken, nu met een andere vliegenhengel en lijn. Een snel zinkende lijn van Wildwater met een korte fronttaper en een heel dunne volglijn. Maar de afstand was zelfs voor deze lijn net te groot om die ene hotspot te bereiken waarbij Ik ook nog eens ernstig belemmerd werd door twee bomen achter mij. Bij de tweede worp was ik al een streamer kwijt!!. Toch ga ik die hot spot of het plasje waar die hot spot in ligt nog een keer proberen, net als de Oudieplas en het Zwijnsmeer. Als de snoekbaars op dit moment overal, behalve op deze oude succes stekken actief was, had ik het water misschien verder links laten liggen. Maar wat ik hoor van andere vissers, ook met kunstaas en dood aas, doet snoekbaars (en snoekbaars niet alleen) het overal slecht of helemaal niet. Dus niet te snel opgeven.

Daarna een intermediate lijn opgezet en geprobeerd een snoek te verleiden in de ondiepere sloten die naar het plasje toeliepen maar geen teken van leven, ook geen actieve vis gezien in de oppervlakte.

18 januari: Zuid Schermer/Stompetoren

In eerste instantie was de gedachte van Hans om naar de grachten te gaan, hij was daar al jaren niet geweest. Ik wist echter dat daar de laatste tijd slecht of niets gevangen werd, dus dat leek mij geen goed idee. Aan de andere kant, heel af en toe waren er toch dagdelen dat er na veel zoeken een plekje gevonden werd waar het wel redelijk ging. Toevallig wist ik dat Bart en Jelke de dag ervoor in de grachten zouden gaan vissen dus `s avonds maar even geïnformeerd naar de vangsten. Helemaal niets, ook niet met dropshot of door de aanwezige dood aasvissers. De enige die nog goed ving was een jongetje die met maden en met behulp van lokvoer viste. Tsja!!

Dus toch maar naar Zuid Schermer en met de streamer. Niet dat de vooruitzichten daar zoveel beter waren maar het is wel een leukere omgeving. Het was echter met de koude wind over het water geen aangename plek en na een half uurtje zijn we verkast naar de ” last hope” stek, de Noordervaart bij Stompetoren. Daar was het wat de wind en de kou betreft veel prettiger maar qua vangsten ook niets. We spraken daar ook nog Rob van Dijk, gezellig nog even bijgepraat. Hij ging met nimfen aan de gang maar ving voor zover ik weet niets. Uiteindelijk stapte Hans laat in de middag over op nimfen en ving daarmee nog twee voorns van ca 20 cm + zo`n minibaarsje wat vlak onder de kant wel vaker aan je nimf gaat hangen. Hans en ik noemen dat een “schaambaarsje”.

Maar het is onbegrijpelijk dat zelfs bij Stompetoren amper wat te vangen was. Zo half vijf zetten we er een punt achter en pakten we de spullen in. Het was op naar de whisky, we hadden hem wel verdiend. Voor de liefhebber, deze maand een Port Askaig (eenmalige productie van de Caol Ila distilleerderij). Een typische Islay malt, 57,1 %, pittig dus.

NB Toen we over de brug naar de grote weg reden zag ik vlak tegen de brug aan nog een grote kolk in het water. Voor actieve karper is het nog te koud dus het zal wel een snoek geweest zijn, bovendien heb ik vaak genoeg gemerkt dat op die plek een snoek aan het jagen was.

20 januari: Alkmaar Noord/Huiswaard

Veel wind en regen maar tussen twee en vier uur zou het droog zijn en de wind zou gaan liggen. In die twee uurtjes langs enkele stekken gefietst waar normaal altijd wel een of meerdere snoeken aanwezig zijn, maar totaal geen succes, ook geen teken van leven in het water. Zelfs de laatste hotspot bij het gemaal in Huiswaard waar naast meerdere snoeken altijd wel wat baarsjes zwemmen zo van 10 – 15 cm die echter geen moeite hebben met een streamer van ca 7 cm, helemaal niets. Het is maar goed dat ik thuis nog een hele verzameling YouTubefilmpjes heb opgeslagen waarin wel vis wordt gevangen. Schrale troost en liever vang ik zelf vis, maar het is iets.

22 januari: Alkmaar Noord

Ook vandaag maar een paar uur de tijd, toch even wat andere potentiele snoekstekken afgevist, meer in de bebouwing gelegen. Meteen maar gekeken of het riet van de Ringvaart van de Vroonermeer, vroeger heel goed snoekwater, al gemaaid was. Maar voor het zoveelste jaar was er niets gemaaid. Ook vandaag niets gevangen, geen aanbeet, geen volgers. Je ziet ook niets bewegen in het oppervlakte wat zou wijzen op actieve witvis. Zelfs de kleine schooltjes speldaas die je nog wel eens kan tegenkomen op zonnige dagen en ondiepe plekken zijn afwezig.

Ik vraag mij inmiddels echt af waar deze lange periode van inactiviteit vandaan komt. Berichten van vissterfte heb ik niet gelezen dus dat kan de reden niet zijn. Van veel andere vissers hoor ik ook dat er slecht gevangen wordt, maar daarentegen laat even googelen op internet nergens meldingen zien van zwaar teruglopende vangsten, ook niet het tegendeel overigens. Het blijft een vraagteken.

26 januari: Ringvaart van de Berkmeer/Heerhugowaard

Vandaag een droge dag en iets minder koud en niet teveel wind. Eerst met Hans gevist in de Ringvaart van de Berkmeer. Prachtig water, helder en het ruikt naar snoek maar net als alle andere dagen hiervoor, geen snoek, geen aanbeet niets en ook van andere vis was in het water niets te zien. Wel een prachtige omgeving, met heel veel uitzicht over de weilanden, wat dat betreft nog ruimtelijker dan de Schermer. Ik zag nog een sperwer met een pas gevangen prooi (rat of mol?) vliegen maar even later was hij de prooi toch kwijt en zag ik hem met lege handen c.q. poten aan de andere kant van de vaart in het weiland neerstrijken. Een stek om aan te bevelen, op snoek geen garantie wel op een mooie omgeving. Omdat duidelijk werd dat in de Ringvaart de snoek niet actief was zijn we nog kort naar het vijvertje bij de Vork in HH waard gegaan, het putje van Martin(oud lid van de club) Ik vond het water wel erg troebel en weinig belovend. En aangezien we onze uren in de kou toch al gemaakt hadden werd het tijd voor de whisky en de warme huiskamer.

27 Januari: NH Kanaal

Even een uurtje uitgetrokken om te proberen de “snoek van Bart” te verleiden, de plek is bekend en het is nog geen 5 minuten fietsen van mijn huis. Geen succes, of de stek is geen vaste ligplaats of zij was niet in de “mood” (zoals ook veel andere vissen in de afgelopen weken) ` De volgende avond even Ferry Hoogakker gebeld met de vraag of grote snoek op groot water ook een vaste ligplaats kent zoals in de polder wel vaak het geval is. Ferry vist regelmatig met de boot op groot water op snoek dus hij zou mij daar meer over kunnen vertellen Volgens hem heeft op groot water snoek, ook de grote, geen vaste ligplaats al trekken ze natuurlijk wel naar de plekken toe waar op bepaalde momenten aasvis samenschoolt, bijvoorbeeld de zijtak van het NH kanaal bij het politiebureau in de winter. Dan heb ik toch nog wel een kleine kans want ik weet wel dat op de plek waar Bart de grote snoek vastkreeg in de late winter ook vaak baars zit. Op zich van een redelijk formaat maar aasvis voor de snoek die wij zagen. Wellicht dus nog een keer proberen, al zal dat wel februari worden.

Opmerkelijk feitje, Ferry vertelde dat je aan het gedrag van de (grotere) vrouwtjes en de (kleinere) mannetjes snoeken kon merken dat de paaitijd dichtbij was. Normaal is het in grote lijnen zo dat als de kleinere snoeken actief zijn de grote “mamma`s” juist niet actief zijn en uit lijfsbehoud, wat betreft de kleinere snoek, omgekeerd. Maar als de paaitijd aanstaande is vang je ze wel door elkaar en liggen ze ook relatief dicht bij elkaar. Dat zag hij nu ook gebeuren en dat zou volgens hem betekenen dat, mits het niet extreem koud gaat worden, de paaitijd zo rond eind februari/begin maart gaat plaatsvinden.

Samenvattend

Een slechte maand waarbij de vangsten eerst tot half januari alleen maar achteruitgingen en na half januari helemaal stopten, zonder dat ik daar een goede verklaring voor kan vinden. Op geen van mijn stekken in en rond Alkmaar waar snoek, snoekbaars of snoek verwacht kan worden was wat te vangen of zelfs teken van leven te zien. Wat ik de laatste periode wel wat links heb laten liggen was het grotere water zoals het NH kanaal en het kanaal Alkmaar Kolhorn. Dus misschien moet ik dat weer een kans gaan geven in februari, de laatste maand van de Snoekbaarsexperience. En ik ga toch ook terug naar de wat kleinere baarsstreamers, zo`n 6-7 cm. En dan maar hopen dat in het verslag van komende maand vangsten van snoekbaars, in ieder geval van wat meer vis vermeld kan worden.

Tot slot, toevallig zag ik een dezer dagen op de achterkant van een boekje van John Gierach, No Shortage of good days, een review staan met de volgende zin. “ No shortage of good days is the next best thing to a day of fishing” Gezien de vangsten maar vooral de weersvooruitzichten heb ik meteen al mijn boekjes van John Gierach maar naar beneden gehaald.

Frits23

  • Hits: 838

Lid worden?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.