Skip to main content

TWEE EN EEN HALF

Naar aanleiding van mijn foto’s bij dat artikel (30 maart gemaakt) suggereerde Willem om de staart van de Nomad afknippen, vanaf 1 april. Goede reminder voor de gesloten tijd aassoorten, maar nee, dan lijkt het effect van de vlieg me weg, beter om een nieuwe soortgelijke vlieg te maken, dacht ik. Heb het idee dat vooral enig glitter in de vlieg aantrekkelijk is voor de forellen in het GMA. Ook de Floating Fry had als body een grijze glitter dubbing. En dan een klein staartje voor wat gewapper.

Kijkend in mijn vele vliegendozen - een aparte hobby in een hobby in een hobby, waar ik eerder over schreef: elk jaar ga ik wel over tot een gedeeltelijk nieuwe indeling van mijn vliegendozen, om te voorkomen dat ik teveel dozen meesleep of juist te weinig -  bedacht ik dat het slim zou zijn een aparte doos te maken voor vliegen van 2 ½ cm, zodat ik naar het GMA slechts één doos hoef mee te nemen. Wel zouden hierin zowel zinkende als ook drijvende vliegen moeten zitten. Zodoende  ook geen kans om per ongeluk een te grote vlieg in te zetten. Lex dura sed lex (De wet is hard, maar het is de wet, sprak de jurist).

Nu bleken - bij inspectie - na ruim 30 jaar binden en vliegvissen, een aantal dozen nogal versleten, vooral het foam. Goede reden om na een belletje bij Bert “Handy Fish” in zijn werkplaats langs te gaan en wat nieuwe aan te schaffen. Zoals gebruikelijk zie je dan ook ander materiaal als tungsten beads en tippetmateriaal en glitter dat je hard nodig zou kunnen hebben en dat nu met leuke kortingen weggaat.

Door enerzijds vliegen uit andere dozen te pakken en anderzijds wat nieuwe ontwerpen te binden raakt de 2 ½ doos nu aardig gevuld, zie bijgaande foto’s. Voor de zekerheid heb ik van een stukje plastic een mal van 2 ½ cm geknipt. Ik bind de vliegen iets ruimer. Pas ze op de mal en knip dan een te lang stukje staart af tot ze aan de maat zijn.

Jan11

Via de Poldervlieg App kwam nog de vraag naar gebruikte haakmaat. Dat vind ik een lastige. Ten eerste verschilt dit nogal per fabrikant. Dan moet je merk en nummer noemen dus. Bovengenoemde vliegen heb ik jaren geleden gebonden. Heb veel (haken-)dozen en weet absoluut niet meer precies op welke haak/merk. Als reactie op deze vraag een foto van de twee vliegen gemaakt met daarnaast een liniaal. Een oude forensische truc.

Overigens ben ik van mening dat de haakmaat bij droge vliegen wel enig verschil maakt, maar bij dit soort vliegen niet. Er zijn trouwens ook teksten over heel kleine droge vliegen op grote haken (1/2 gevuld dus). Zoals vaak: evenveel meningen als er vliegvissers zijn. Of nog meer. Het beste is te blijven nadenken en experimenteren, zoals Frits dat met lijnen doet, probeer ik het altijd met vliegen.

Al met al, zodra het weer wat beter wordt, kun je mij weer eens vinden aan de oevers van het GMA, met de wettelijk toegestane vliegen. Probeer het ook maar eens!

  • Hits: 683

Lid worden?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.