Skip to main content

Februari 2022, het begon zo goed maar……

Die snoek nr. 17 van dit seizoen was ook nog eens een dikke 80 cm en een dame vermoed ik. De dril duurde hoogstens een minuut of vier en stelde in meters lijn nemen dan wel lijn moeten geven niet veel voor, zelfs niet op mijn vertrouwde viertje. Wat wel vervelend was, door een foutje bij de kieuwgreep haalde ik twee vingers behoorlijk open en door de zware bloedverdunners die ik gebruik was het bloeden bijna niet te stoppen. Na een stuk of vier watervaste pleisters en een flinke dosis pleisterspray op de vingers had ik het bloeden toch nog een tijdje onder controle. Echter, na een half uur zag ik dat er langzaam weer bloed op de pleisters vandaan kwam en ben ik maar naar huis gegaan. Verder vissen had toch ook niet veel zin meer en het was toch al lastig strippen met een wijsvinger vol pleisters.

Wel een tip voor behandeling van wondjes door snoekentanden (en voor sommige ook bij wonden door de stekels van baars). Je kan daardoor soms behoorlijke ontstekingen oplopen of minimaal een traag genezingsproces. Zelf behandel ik de wondjes eerst met calendulazalf en daarna Betadine pleisters er overheen en bij mij helen de wonden erg snel. Van Fred Vet weet ik nog dat hij dezelfde ervaring heeft en die zal zeker praktijkervaring genoeg hebben. Ik had mij eerst nog voorgenomen om twee dagen later ter illustratie van de ravage een foto van mijn vinger te maken maar toen was de verwonding al zo geheeld dat dat geen zin meer had. Wel ga ik op zoek naar een goede maar ook snoekvriendelijke handschoen om mij te beschermen bij de kieuwgreep. Op zich gebeurt het niet vaak dat ik bij de kieuwgreep een of meer vingers openhaal en normaal stopt het bloeden, eventueel met een pleister, wel snel. Maar nu door de bloedverdunners het bloeden sneller plaatsvindt en langdurig is ga ik toch maar wat preventiefs inzetten. Ik wil liever voorkomen dat ik in de toekomst na zo`n ongelukje teveel van mijn visdag kwijt ben aan het plakken van pleisters.

2 februari  Boekelermeer  

Eerst met Hans gevist in het deel bij de Nijenburgerweg, niet ver voorbij het viaduct over de A9. Je kan daar tegenwoordig overigens alleen nog maar bijkomen via de Boekelermeer. Ik kon mij herinneren dat het een leuk hoekje was met redelijk helder water met een goed snoek en baars bestand. Maar het water was nu zo vroeg in het jaar al erg troebel en volgens mij is er ook aan de rietkanten het een en ander in het nadeel veranderd. We vingen ook niets daar. De sloten bij de vuilverbranding waren wel helder, maar ook daar geen succes. Ook daar totaal geen teken van leven in het water gezien, niet van snoek maar ook niet van witvis. Wel veel meer herrie op die plek dan een jaar of 10 geleden op een doordeweekse dag nog het geval was.

7 februari  Alkmaar  het Rak/rondom Rekerhout

Ik had te maken met een snoekje die wel drie keer aanbeet, soms even bleef hangen, maar niet echt goed gehaakt werd. Een keer heb ik de snoek even gezien, naar schatting een cm of 70. Hij bleef met de tanden in staart hangen en dat was ook de reden dat ik kort even contact had, vermoed ik. Aan de andere kant heb ik liever dat ik daardoor een vis mis dan dat ik een haak uit zijn/haar keel moet peuteren, nog los van het risico voor mijn vingers. Geen reden voor mij dus om voor een kortere staart of een stinger te kiezen.

9 februari Lage water Beverkoog/Schermer  

Het Lage water zag er qua helderheid redelijk uit maar na een half uur vissen, de een met nimfen de ander met een streamer, hadden Hans en ik het wel gezien. Er zat totaal geen leven in het water en op de een of andere manier straalde het water uit “hier gaan jullie vandaag niets vangen”. Dus maar verkast naar de Schermer. Ik had daar zelf op de streamer een keer een vis vast maar aan het verzet tijdens de korte dril te merken zou dat ook een baars geweest kunnen. Daarna nog een keer een aanbeet onder de kant, waarschijnlijk ook van een overmoedig baarsje die de snoekstreamer attaqueerde. Ligt de snoek vast in de afgelopen dagen, is het de voortdurende wisselende weersomstandigheden of toch al paaitijd? Ik heb weliswaar nog geen teken van paaiende snoek gezien maar misschien was die dikke snoek op 1 februari toch al in voorbereiding om te paaien. Hans viste overigens met een klein vliegje, hopend op baars of een mooie voorn, maar hij had ook niets, zelfs geen aanbeet.

14 februari  Water in de Huiswaard.

Nu eindelijk al die meters afgevist waar ik 1 februari door mijn bloedende hand niet aan toegekomen was. Maar er gebeurde niets, helemaal niets. Nu ook zelfs geen aanbeten meer en ook geen teken van leven in het water. Ik sprak nog even met een kunstaasvisser die ik wel vaker in de stad en buitenwijken tegenkom. Bij hem hetzelfde beeld, al vanaf begin februari geen vis meer gevangen, hooguit in de Oudegracht met kunstaas enkele kleinere baarzen. Hij vertelde mij dat een andere kunstaasvisser meer zuidelijk van de regio Alkmaar al wel paaiende snoek in de kant had gezien.

23 februari  Het water aan de oostkant van Langedijk /Zuid Scharwoude.

Het wordt eentonig maar Hans met de nimf en ikzelf met de streamer vingen wederom niets, ook geen aanbeet. Ook was er in het water weer geen teken van leven te zien, niet van voorn, laat staan van roofvis. Dit terwijl het water ook hier prima van kleur was en vol van interessante hoekjes waar je elk moment een aanbeet van een snoek zou verwachten. Eigenlijk was het nog “een geluk” dat ik twee streamers inclusief staaldraadjes aan de bodembegroeiing verspeelde, heb ik weer wat bij te binden en te knutselen de komende dagen. Het was wel weer tijd om een nieuwe fles single malt aan te breken. Deze keer een The Deveron 12 jaar oud, een zachte maar ook licht kruidige Highland  Single malt.

Frits 11aaa

27 februari  Noord Hollands kanaal

In november had ik in mijn stukje over de speurtocht naar de baars ook aangegeven dat ik het toch ook in de winter weer in het Noord Hollands kanaal wilde proberen. Immers, in het verleden ving ik in de winterperiode met een shad naast snoekbaars ook veel mooie baars in het kanaal. Zondag de 27ste stond er een zuidelijke wind en beter nog, er was ook sprake van een behoorlijke zuid noord stroming in het water. Minpunt was wel de kleur van het water, namelijk uitgesproken troebel. In een klein uurtje de mij bekende hot spots afgevist, helaas zonder resultaat.

Conclusie

En zo begon februari voorspoedig, weliswaar bloederig, maar bleef het ook bij die ene snoek. Aan de andere kant heb ik ook wat minder gevist dan in januari. Een kwestie van deze maand wat minder tijd, zelfs pensionado`s hebben daar af en toe mee te maken. Bovendien werkte het weer ook vaak niet mee en inmiddels ligt de tijd dat ik met windkracht 7 of met hevige regenval op pad ga ook wel achter mij. Maar van anderen, zowel vaste stok vissers als kunstaasvissers, heb ik ook gehoord dat de vangsten aan voorn en snoek slecht waren in de afgelopen weken. Zou het weer hetzelfde scenario worden als in het seizoen 2020/2021 toen na januari 2021 de vangsten snel terugliepen? We zullen zien wat maart gaat brengen. Wellicht dat de baars in de grachten en waarschijnlijker nog, in de singels, weer actief gaat worden. Mogelijk gaat dat ook nog op in de polders en nieuwbouwwijken voor in maart al uitgepaaide snoek, voor het geval dat het paaien in de afgelopen maand de reden zijn geweest voor de slechte vangsten

En 'now for something completely different': ik ben vanaf deze maand wel voorzichtiger geworden met het specifiek vermelden waar vangsten gemaakt worden, en dat raad ik de andere clubleden ook aan. Dat geldt net zo goed voor foto`s van gevangen vis dat wil zeggen vermijden dat te zien is waar de foto gemaakt is. De Poldernimf  is nu voor iedereen in te zien en het is onvoorstelbaar hoeveel er aan stekkenpezen gedaan wordt door op het internet te zoeken naar verslagen of zelfs aan de hand van foto`s stekken te lokaliseren. Als dat leidt tot extreme drukte kan dat schadelijk werken door dressuur of zelfs vissterfte bij ondeskundig handelen, met name bij snoek. En de risico`s voor snoekbaars als gewilde consumptievis hoef ik niet nader toe te lichten. Aan de leden van de Poldervlieg wil ik best wel specifiekere informatie geven maar dan telefonisch, via de mail of op een clubavond.

  • Hits: 504

Lid worden?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.