Skip to main content

De laatste maand op jacht naar de roofvis

2 maart Heiloo/Oudorp

Eerst maar met Hans naar Heiloo gereden om bij de opvolger van Bert Schouten, Nick Venema, onthaakhandschoenen aan te schaffen. Ik had geen behoefte aan supersterke handschoenen die ook bestand waren tegen dreggen in het kunstaas, het ging mij meer om een handschoen waarmee ik wat veiliger, ook voor de snoek, de kieuwgreep kon doen.

Nick kon mij keurig aan een stel geschikte handschoenen helpen. Dun genoeg om de kieuwgreep toe te passen ook bij een kleinere snoek en sterk genoeg om een snoektandje te weerstaan. Het werd een Fox Rage, niet duur en als dit mij nu “bloedbaden” gaat schelen dan is dat het geld wel waard. De handschoen was zelfs zo dun dat ik het gemakkelijk in een broekzak kon stoppen. Overigens, het gaat zelden fout en dan meestal of 100 % eigen schuld (kieuwgreep niet goed uitgevoerd) of gewoon pech maar met de bloedverdunners die ik gebruik wil ik een aanraking met de snoektandjes wel zoveel mogelijk vermijden. Vervolgens op naar de waterkant. In Heiloo het bekende rondje gemaakt maar zoals de laatste tijd gewoonlijk is, we vingen zowel met de nimf als met de streamer niets en zagen ook geen tekenen van vis. We besloten om ook nog Oudorp Zuid aan te doen. Onderweg fantaseerden we nog over een magisch effect van de handschoen, namelijk dat voortaan alle snoeken keurig voor in de bek gehaakt zouden zijn. Net zoiets als dat het nooit gaat regenen als je uit voorzorg een paraplu meeneemt. Of dat er juist een vloek op deze handschoen zou rusten, namelijk geen snoek vangen zolang je de handschoen bij je hebt. Gelukkig was dat laatste niet het geval. Hans had op een nimf een snoekje van ca. 60 vast die helaas losschoot. Even daarna had ikzelf een wat kleiner snoekje vast die ik wel kon landen. De haak zat voor in de bek dus had ik geen handschoen nodig. Een vloek rust dus niet op de handschoen, hopelijk is er wel sprake van het bovenbedoeld paraplu effect. Dit snoekje was nr. 18 maar er zat wel een visloze maand tussen deze vis en snoek nr. 17, begin februari. Het valt verder op dat het water bijna overal al troebel is.

9 maart Beverkoog/ St. Pancras

Hans is inmiddels al helemaal overgestapt op nimfen maar ik blijf de streamer trouw tot ‘de laatste snik’ d.w.z. tot en met 31 maart. Zowel het hoge als het lage water waren erg troebel maar in de nieuwbouwwijk ten westen van de Beverkoog zag het water er nog wel beter (lees helderder) uit. Echter niets gevangen, ook geen activiteit in het water gezien. Daarna doorgereden naar de nieuwbouwwijk in St Pancras Oost grofweg ten zuiden van de Twuyverweg. Hier was het water ook nog redelijk van kleur. Echter verder het oude liedje, niets gevangen en niets gezien. Maar het water in en om die wijk zou in de winter bij dagen met veel wind nog interessant kunnen zijn voor snoek en voorn als het water wat helderder wordt. Wel binnen in de wijk hier en daar steile oevers wat voor “the elder and disabled “ onder ons nog een probleem kan zijn.

11 maart Ringvaart Vroonermeer/Huiswaard

Voor de verandering nu eens wel helder water en al wat opkomende waterplanten. Wat hetzelfde bleef …geen vis op de streamer of tekenen van vis. Daarna nog doorgegaan op wat potentiele stekken in de Huiswaard maar het water was al behoorlijk troebel. Bijna overbodig om te vermelden maar ook hier geen vis. Eerder dan normaal maar gestopt, in mijn luie stoel met een kop koffie en een goed boek erbij vond ik een aantrekkelijker vooruitzicht dan nog een half uur naar een doods en troebel stuk water te staren

Met de ringvaart is het toch een vreemd verhaal. Enkele jaren geleden ving ik daar regelmatig snoek tussen de 50 en de 70 cm en een uitschieter naar 80 cm. Er waren een paar specifieke plekken waar ik ook regelmatig 30 + baarzen ving en in deze vaart heb ik, ook met een streamer, twee keer een mooie ruisvoorn van 31 en 33 gevangen. Maar of het nu komt door het nieuw gegraven meer wat sinds enkele jaren met dit water in verbinding staat of de lozing van rioolwater wat tot twee keer toe vissterfte in de ringvaart heeft veroorzaakt, maar de vangsten zijn al jaren minimaal op dit stuk water. Daar komt nog bij dat er de laatste jaren amper gemaaid wordt zodat er maar kleine stukjes te bevissen zijn. Jammer.

16 maart Zuidervaart boven Zuid Schermer/ T- kruising Zuider - Noordervaart /Aquarium

Het begon redelijk, toen we uitstapten bij de Zuidervaart ten noorden van Zuid Schermer zagen we al wat voorn in de oppervlakte en even later een jagende snoek. Hans ving in dat stuk binnen een uur acht voorntjes en een mooie blei op de nimf. Hij hoefde er niet eens ver voor te lopen, de aanbeten vonden plaats over 5 meter oeverlengte. Hij had bij wijze van spreken in de auto kunnen blijven zitten. Ik ben vissend met de streamer eerst maar doorgelopen tot aan de brug in het dorp maar daar geen aanbeet gehad en ook geen snoek gezien. Daarna teruggelopen naar de auto en een 20 meter de andere kant afgevist. Vlak onder de kant zag ik daar twee keer achter elkaar een aanval van een flinke snoek op mijn streamer zonder dat er echt sprake was van een aanbeet. Een mooi gezicht maar ik had haar nog liever ook willen haken. Wat nog wel grappig was, vlak bij het dorp stond een emmer op een steiger. Ik kon niet nalaten even naar de inhoud te kijken en er zaten drie flinke rivierkreeften in van een cm of 15. Vanaf de steiger liep ook nog een touw het water in, ik vermoed naar een soort fuikconstructie. Helaas vergat ik een en ander op de foto te zetten. Maar voor degenen die` avonds een keer kreeft wil eten een mogelijkheid zelf je maaltijd bij elkaar te vangen. Onze veilingmeester Milco schijnt wel een goed recept te hebben voor pasta met rivierkreeft.

Het water was in dat deel van de Zuidervaart nog wel redelijk helder, dit in tegenstelling tot de kruising Zuidervaart-Noordervaart, het water daar was uitgesproken smerig water met veel losse plantenresten. Nog wel even daar gevist maar vervolgens snel doorgegaan naar het meest westelijk deel van de Noordervaart wat ’het aquarium’ genoemd wordt. Dat was al weer of nog steeds mooi helder maar er was nog geen begroeiing te zien, net zo min als actieve vis. Wat later in het voorjaar, zo vanaf mei, kan je hier wel leuk ruisvoorn en baars vangen, niet groot maar wel veel. In de loop juni is de begroeiing meestal al weer zo ver gevorderd dat vissen onmogelijk wordt.

18 maart  Oudegracht/Singel

Mooi weer, bijna voorjaarsachtig. Daarom heb ik toch nog even geprobeerd de zoektocht naar de baars, die ik in november vorig jaar begon, voort te zetten. Maar helaas, zowel de grachten als de singels leverde geen vis op, zelfs geen volgende kleine baarsjes. In een eerder artikel over zinkende lijnen die zich ook goed leenden om rolworpen te maken en afstand te halen had ik al wat over mijn zoektocht en experimenten geschreven. Aan al dat zoeken en experimenteren heb ik nu vier verschillende types zinkende lijnen overgehouden voor een vierhengel waarmee rolworpen maken over voldoende afstand geen probleem is. Komende herfst kan ik dus de baars in de grachten het leven zuur maken zonder het risico voorbijgangers of fietsers te haken.

22 maart  Ringvaart Berkmeer, Ringvaart naar Opmeer, de Langereis, industrieterrein Obdam en Diepsmeerpark

Over vangsten of zichtbaar activiteit van vis hebben we het maar niet meer. Laten we het er maar op houden dat het voor Hans en mij een middagje toeristen was in West Friesland. We hebben verschillende stekken gezien hebben maar, afgezien van de ringvaart van de Berkmeer en de ringvaart naar Opmeer, was het water troebel tot uitgesproken bruin. Het was wel prachtig weer met een bijna ‘onmaartse’ temperatuur waarbij steeds meer kleding in de auto teruggelegd werd.

25 maart Vroonermeer ( het water binnen in de woonwijk)

Voor de eerste keer sinds begin vorig jaar (!!!!) weer eens gevist met de ultra lichte driegramsspinhengel  LV van Cor  Spinhoven. Het water was heel wisselend qua plantengroei en helderheid. Ook waren er op sommige plekken veel visjes zichtbaar van een cm of 7 tot 20 cm, andere plekken helemaal niets. Op mijn stek zag ik naast veel witvis ook een snoekje van ongeveer 25 cm. Hij/zij ging vlak voor mijn voeten stil ging liggen maar zwom snel weg toen het mini plugje( hooguit 2,5 cm) dicht in de buurt kwam Later op stek nummer 2 kwam opeens een flinke snoek van een 70 cm uit het niets te voorschijn, gaf het plugje als het ware een ‘kusje’ zwom daarna rustig weer terug naar de overkant. Ook op deze plek was het water helder, zag je veel plantengroei en kleine vis. Verder helemaal niets gevangen of gezien. Ook het werpen met de werphengel was in het begin nog wat onwennig maar sneller dan met de vliegenhengel in afgelopen december had ik mijn vaardigheid weer terug. Na een uurtje kon ik al weer redelijk afstand halen en was de precisie al weer behoorlijk terug.

30 maart  Geestmerambacht

Met als zekerheid dat er al beekforel uitgezet was in februari en de hoop dat inmiddels de beloofde regenboogforellen uitgezet zouden zijn viel de keuze voor deze visdag op het Geestmerambacht. Dat er de laatste tijd elders niets of zeer slecht gevangen werd, zowel met nimfen als met streamers, was natuurlijk ook van invloed. Gevist met Hans en Ruard aan de zuid, de noordkant en ook nog kort in het haventje van het meer. Niemand van ons heeft wat gevangen, zelfs geen teken van vis in de oppervlakte gezien. Het water was ook behoorlijk troebel. Wat dat betreft heb je sinds afsluiting van de doorgang naar het NH kanaal dan misschien geen blauwalg meer in de zomer maar de helderheid is behoorlijk achteruit gegaan, even als de visstand. Ik viste voor het eerst sinds lange tijd ( misschien wel sinds 2018) weer met een 9,5 voet vijf/zes hengel. De laatste uurtjes van de dag ben ik bij afwezigheid van vis echter maar werpoefeningen gaan doen omdat ik niet tevreden was over mijn werpresultaten. Met een vier hengel kon ik mij, na een korte trainingsperiode in de weken na het infarct, inmiddels wel weer redden, althans goed genoeg. Ik had echter niet verwacht dat het werpen met een zwaardere 6 hengel dan toch ook weer wennen is. Maar uiteindelijk kon ik na een paar uurtjes oefenen gelukkig al weer duidelijk verbetering waarnemen. Wel nog even oefenen voordat we met het jubileumweekend in juni naar Baggelhuizen gaan. Vaak is ver werpen daar wel noodzakelijk om bij de vis te komen, zeker als het druk is.

En na het vissen weer het regelmatig terugkerende mooie moment, het kiezen, openen en proeven van een nieuwe single malt. Deze keer werd het de Tamnavulin Double Cask, een licht zoete Speyside die wel heel makkelijk drinkt, zeker in vergelijking met sommige Islay malts die op mijn plank stonden of nog staan.

Conclusie

Ik heb ter vergelijking de verslagen van februari en maart 2021 erbij gehaald, toen nog in het kader van de Snoekbaars Experience. Totaal vangst over die twee maanden toen; een snoekje van 60 cm en twee kleine ‘schaambaarsjes’,  nu een snoek van 80 cm en een van 55 cm, een minimale verbetering ten opzichte van vorig jaar. Ik heb niet goed de vangsten van Hans met de nimf bijgehouden maar volgens mij waren die net als vorig jaar februari en maart minimaal.

Het is dat het in februari en maart vaak nog te koud is maar de gedachte om met een maisje aan een pennetje te gaan vissen werd voor ons langzamerhand wel steeds aantrekkelijker. Lekker in een stoel aan de waterkant met een kopje koffie erbij. Al heb je waarschijnlijk dan ook niet veel resultaat het is wel een stuk minder vermoeiend.

De slechte vangsten zeker met de vlieg in februari en maart, ook dit jaar, zijn echter wel opvallend. De maand maart is niet altijd makkelijk, vooral niet als het water troebel wordt. Maar het is toch niet zo lang geleden dat ik ook in februari en maart nog redelijk snoek kon vangen en dat ook met de nimf nog redelijk gevangen werd. De laatste twee jaar zijn de vangsten in deze twee maanden voor mijn gevoel sterk achteruitgegaan, een geluid wat ik ook van anderen hoor. En dat zijn dan niet alleen vliegvissers maar ook kunstaasvissers. Tegelijkertijd hoor je toch soms ook andere berichten, grote snoeken maar wel vanuit de boot trollend met groot kunstaas. Die snoeken zitten dan wel onder de bloedzuigers wat betekent dat ze tamelijk passief tegen de bodem liggen. Ook in de haven van Elburg schijnt af en toe goed voorn en baars te worden gevangen.

Waarom ze het af en toe dus wel goed doen en waarom op de ene plek nog wel en op een andere plek al een lange tijd niet??? Wat we doen heet nu eenmaal vissen en niet vangen maar het blijft een uitdaging om iets van een oorzaak te vinden.

Voorlopig stop ik nu met de maandverslagen. Eerst een streamerloze periode van bijna twee maanden door zien te komen en na de laatste zaterdag in mei weer achter de baars aan in het kanaal en met de boot op het Alkmaardermeer.

Fritsaac

  • Raadplegingen: 746

Lid worden?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.