Castingclub Poldervlieg
Zelf had ik wat problemen om op tijd op de plaats van bestemming te zijn. Gehinderd door een lekke band kwam ik iets later aan maar had gelukkig nog niets gemist van de instructie. Voor de beginnende vliegvisser is het goed en foutloos leren werpen wellicht het allerbelangrijkste om optimaal te kunnen genieten van onze hobby.
Onder de bezielende leiding van onze eigen VNV-werpinstructeurs Marcel en Nico krijgen we vandaag werplessen. De groep bestaat uit vijf vliegvissers en het niveau varieert; van absolute beginner tot vliegvissers met ruime werpervaring. Tim en Zefanja zijn (nog|) geen lid van de Poldervlieg maar wat niet is kan nog komen. Thomas en Sacha hebben al wat meer werpervaring. Ik ben zelf er vooral op uit om mijn techniek te verbeteren.
Marcel en Nico beginnen met de inventarisatie van de leerbehoefte van hun cursisten. Dat vind ik een zeer professionele benadering en het blijkt dat iedere cursist eigenlijk wel een andere leerbehoefte heeft. Gelukkig hebben Marcel en Nico voldoende oefenmateriaal en attributen in de vorm van ringen en pilonnen mee genomen zodat iedereen op eigen niveau kan gaan oefenen.
Er worden drie oefeningen klaargezet. De eerste is het leren van de basis-worp die later uitgebreid wordt met dubbelstrippen. De tweede is het leren van een overhead worp. En de derde oefening is het laten landen van het pluisje aan het einde van de vliegenlijn in 3 ringen die op 14 meter 10 meter en 6 meter afstand liggen. Precisie-werpen dus.
Ik begin met de 3e oefening. Altijd leuk om precisie worpen te maken. Ik heb geen getaperde leader dus het overslaan van het pluisje is niet altijd het geval en de wind is ook iets toegenomen waardoor het pluisje ook vaak de ring weer uitwaait. Het mag de pret niet drukken en samen met Thomas werp ik op de ringen van PVC-buis. De ringen stellen de “window of sight’ van een forel voor. Hoe preciezer je kan werpen, de hogere de vangstkansen.
Marcel geeft mij een paar belangrijke tips om mijn werptechniek te verbeteren. Want inmiddels zijn er in mijn werptechniek de afgelopen jaren toch enkele foutjes geslopen. Pols iets strakker, Niet te hard in de back-cast en ook constateerde Marcel bij mij het “last-cast-syndrome”. Gelukkig! ik heb iets en het heeft een naam. En zo ben ik de ochtend lekker bezig om het nieuwe weer aan te leren maar ook het oude weer af te leren.
Nico heeft naast de enkelhandige hengels ook een dubbelhandige hengel mee genomen. Hij gaat er zelf mee in Canada vissen en geeft ons een kleine demonstratie over het werpen met de dubbelhandige hengel. Een dubbelhandige hengel kan alleen in het water worden geworpen omdat de hengel zich dan kan “laden” wanneer de lijn op het water ligt. Dus Nico loopt met zijn waadlaarzen het water in bij een van de haftjes. Aan de tippet heeft Nico een klein streamertje. Er zijn verschillende worpen die met de dubbelhandige hengel kunnen worden uitgevoerd. Als Nico na de demonstratie het water uitkomt, zie ik dat het kleine streamertje in zijn oor vast zit. Nico heeft er niets van in de gaten! Gelukkig vist hij weerhaakloos dus hij kan zichzelf snel bevrijden van de vlieg.
Aan het einde van de ochtend laat Marcel mij nog een reach-cast en een Bow-cast uitvoeren. Deze laatste worp gebruik je om de vliegenlijn om een steen of een rots te gooien. Die worpen gaan mij goed af en als laatste worden 2 pilonnen 23 meter uit elkaar gezet. Aan mij om het pluisje aan het einde van de lijn in 3 valse worpen 23 meter ver te werpen. Ik heb een rotsvast vertrouwen in mijn Vison Onki hengel en ik krijg het pluisje voorbij de pilon. Marcel is wel streng want de worp telt niet omdat de leader niet gestrekt is. Maar met de volgende worpen krijg ik de leader ook goed gestrekt. Voelt toch goed om de lijn zo ver neer te kunnen leggen.
Het was weer een welbestede ochtend. Op 23 juli is er weer een castingclub gepland. Wil jij ook meedoen aan deze training dan kun je je aanmelden bij Nico of Marcel en dan wordt je toegevoegd aan de afspreek-app van de castingclub. Marcel en Nico, bedankt weer!
- Raadplegingen: 608