Skip to main content

Tussen Waan en Wijsheid No 3: Regen

Het is een oude volkswijsheid: in de regen is het goed vangen. Je ziet ze al staan, de eenzame visser in zijn gele regenjas die als enige ogenschijnlijk voor zijn plezier de regen trotseert. Automatisch denk je dan: hij zal wel veel vangen, want wie kiest er anders voor om in dat hondenweer aan het water te gaan staan? Maar is dat wel zo? Staat die visser er misschien omdat ie het thuis nog minder plezierig heeft dan in dat druilerige weer? We gaan op zoek naar de feiten.

Op het Internet vind ik veel meningen over de voor- en nadelen van het vissen in de regen. Zie bijvoorbeeld het artikel 'HOW RAIN AFFECTS YOUR FISHING’ (https://www.mepps.com/mepps-tactics/article/how-rain-affects-your-fishing) dat stelt (vertaald): als je er niet voor gekleed bent, dan is vissen in de regen een miserabele ervaring. Maar met de juiste kleding kan het comfortabel zijn en uitzonderlijk veel vis opleveren. Echte vissers weten dat een flinke regenbui op het juiste moment precies kan bieden wat de dokter je voorschreef. Als het water koud is, levert het geen voordeel op. Maar tijdens warme dagen in de zomer en als het waterniveau gedaald is, moet je alle afspraken afzeggen en meteen gaan vissen na een goede regenbui! In een rivier veroorzaakt zo’n bui afstromend water dat allerlei voeding meeneemt waardoor vissen actief worden. Op meren kunnen vissen actiever worden tijdens een regenbui omdat het dan minder licht is. Regen kan ook het zuurstofgehalte van het water verhogen, waardoor de vis actiever wordt. Aldus dit artikel.

Fly fishing in the rain

Een ander artikel op internet geeft tips hoe je moet vissen in de regen (https://wefish.app/5-tips-for-fishing-in-the-rain) . Lichte regen, zo wordt in het artikel gesteld, kan de curiositeit van de vis opwekken en hem naar het oppervlak geleiden. Maar bij zware regenval en storm duikt de vis naar diepere plekken en vang je juist minder. Het artikel bevestigt dat regen vooral onder warme omstandigheden bijdraagt aan visactiviteit, maar ook dat er dan meer insecten in en op het water actief zijn of door de regen in het water gedeponeerd worden.

Een derde artikel (https://www.takemefishing.org/blog/july-2018/8-tips-for-fishing-in-the-rain/) geeft acht tips voor het vissen in de regen en adviseert om vooral vlak voor of na een regenbui te vissen. Dit omdat de barometer dan verandert, wat de vis kan activeren.

En dan is er een fact checker die verwijst naar de visbioloog John McMillan die in de VS wetenschap directeur van een forel- en zalminstituut is (https://www.themeateater.com/fish/general/fact-checker-is-fishing-better-when-its-raining). Die deskundige stelt dat jonge vis ‘weet’ dat er tijdens bewolkt weer en regenbuien minder predatoren zoals ijsvogels en aalscholvers actief zijn. Dan komen deze jonge vissen meer naar het oppervlak, al worden ze dan wel gevolgd door roofvissen. En de bioloog stelt ook dat als de barometer onrustig weer aangeeft de vis niet weet hoe lang dat gaat duren en zich gaat voeden uit een vorm van hamstergedrag. Zoals wij ook niet wisten hoe lang de Covid pandemie zou duren en we WC papier, blijkbaar onze meest primaire levensbehoefte, insloegen.

Tenslotte wat internet betreft zijn er ook tegengeluiden die beweren dat het juist slecht nieuws is als het gaat regenen. De veranderende omstandigheden zouden maken dat de vis zich moet aanpassen, wat de aandacht ven het voeden afleidt (https://strikeandcatch.com/do-fish-bite-in-the-rain/). Dan is het juist goed om na een regenbui, als alles weer bij het normale is, te gaan vissen.

Zo veel sites, zoveel meningen. Echt feitelijk bewijs heeft deze speurtocht mij niet opgeleverd, dus stel ik de vraag weer aan Niels Breve, mijn collega van de Aquaculture and Fisheries Group (AFI). Volgens Niels heeft regen beperkt effect op het zuurstof gehalte in het water (zie b.v. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/hyp.13826?casa_token=FaSe90CS8HMAAAAA:IA_qBgRiz27qpqYqm41dxpmt7JJj_bFhBamG0Mb88KVE8wfkknnBu0d3Tcz9EBAfOUm21iOq_eKMTJE). Het hangt volgens Niels vooral af van de intensiteit van de storm en het seizoen en ook of dat min of meer samenvalt met een migratieperiode. Bij een zware storm en hoge regenval kan een rivier buiten zijn oevers treden en trekvissen zoals zalm en aal worden dan geactiveerd om te migreren. Met regen gepaarde overstromingsvlaktes zijn absoluut gunstig voor het tijdelijk ontstaan van paaigronden, zoals voor snoek in de winter op de weilanden in de polders. Ander gegeven is dat na enkele zware herfstbuien de spronglagen in diepe stilstaande wateren zullen verdwijnen (zoals in zand en grindgaten), waardoor vis zich daarna ook in dieper water zal bewegen. Niels denkt dus niet dat er echt een algemeen, direct effect is op het gedrag van vissen, maar wel specifiek op bepaalde vissoorten en gedurende levensstadia van vis en omdat de omstandigheden veranderen vanwege regenval.

Iets anders, wat ook  het geval kan zijn, is dat er tijdens regenachtig weer minder gevist wordt door de vissers , of dat er meer geluid en beweging op het water is, waardoor de  bewegingen van de visser en zijn materiaal minder opvallen. Het positieve effect van regenval is dan mogelijk indirect met als aansprekende voorbeeld de forel in een rivier met laagstaand water die minder zicht heeft op de naderende vliegvisser. Dit inzicht van Niels wordt ook bevestigd door diverse websites die uitspraken doen over het vliegvissen tijdens regenachtige omstandigheden, zoals https://guiderecommended.com/fly-fish-in-rain.

Dus wat moeten we er nu van denken? Waarschijnlijk dat regen geen reden is om niet te gaan vissen, tenzij je het gewoon te onaangenaam vindt. Regen verandert wel de omstandigheden waaronder je vist, dus moet je bedenken wat dit voor jouw keuze aan vliegen en vliegvistactiek betekent. Vis bijvoorbeeld in nieuwe stroming in de rivier die door de regenval veroorzaakt wordt. En kijk goed hoe insecten reageren tijdens of na een regenbui. Doe dus wijs je voordelen met een mooie bui en bedenk: niet geworpen is altijd mis.

3 080399dc 4707 4c33 9680 ed28aeb1d104 1024x1024

  • Hits: 492

Lid worden?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.