Skip to main content

Trip naar Baggelhuizen (met dank aan de penningmeester)

Op de Nieuwjaarsreceptie c.q. veiling won ondergetekende, tevens invallend veilingmeester, tot zijn verbazing de hoofdprijs van de loterij. Dat was de tweede keer in 33 jaar. Een bon van € 100, te besteden aan een vistrip met maten en de verplichting daar een stukje proza over te schrijven. Omdat ik door een aantal factoren nog geen vistrip naar bijv. de Eifel durf te plannen, dacht ik aan Baggelhuizen, na recente positieve vangstberichten van Roland en Ferry.

Twee vismaten waren snel gevonden, zeker met het aanbod de bon van de club in te zetten en op woensdag 22 februari reden Willem en Nico samen en ik apart naar Assen. Met in de auto’s 3 bellyboaten (verder: bb). De mijne had ik vast thuis opgeblazen. Het zijn prachtige apparaten als je eenmaal in het water drijft, maar je sjouwt nog veel meer spullen mee dan anders en hebt ook veel meer schoon te maken. Misschien een tip voor de NNVV: verhuur een paar van die dingen. Verdien je zo terug!

Bij aankomst rond 9 uur werden we, zoals gebruikelijk, hartelijk welkom geheten door beheerder Ron de Bos. Die man is goud waard voor die vereniging. Een uitstekend beheerder, gastvrij, goede koffie en altijd goede tips. Ook deelt hij ieder jaar een op dat moment vangende vlieg uit. Vorig jaar een Wiggletail Damsel en nu een Squirmy Worm (zie het verhaal onder deze rubriek van Bart). Ik kom daar nog op terug.

JanB1

Het nieuwe bestuur van de plas heeft de regels nogal grondig veranderd. Zie voor details de website van de NNVV. Waar vroeger het weekend taboe was, is het nu min of meer verplicht. Je boekt dan via de website. Wil je door de week, dan moet je met minstens 3 man komen en boeken via de mail. Bij tarieven vind je de exacte prijzen (een dag is nu € 40, er staat ook een wat onduidelijk bedrag van € 28, maar even doorklikken, dan snap je het). Bellyboat toeslag is vervallen. We hebben Ron gezegd te hopen dat deze regels poosje zo blijven gelden.

Toen ik mijn bb parkeerde op het landtongetje en terugliep voor mijn hengels zag ik achter het clubhuis beweging langs de kant. Bart had daar vorig jaar goed gevangen, zo herinnerde ik mij. Toen eerst even daar wadend geprobeerd. Direct daarna kwam links een clublid staan en rechts Ron, die met verre worpen het water geselden. De vis verdween. Later op de dag zag ik een lid daar alleen staan vissen en vangen. Te druk op 1 plek dan rustiger stek zoeken dus!

In de bellyboat met ideaal weer, wind 2 uit het zuiden en bewolkt. Middag kort beetje druppels. Licht peddelen dus. Nico voer richting de Vogelput en ik zag hem vrij snel een vis drillen. Toen ik door het diepe midden varend met een zinklijn niks haakte en hem naderde zag ik hem nog een vis drillen. De tweede, riep ik? Nee, de derde! Potverdorie. Waarop? Op die worm van Ron. Zeer snel van hengel gewisseld en toch de tijd genomen om de tweede hengel met een touw te zekeren (er schijnen heel wat hengels op de bodem te liggen daar). Onki 10 ft # 7 met Hardy reel en Hover lijn. Aan de punt de roze worm van Ron. Nico gaf nog de tip om richting het kantje te vissen. Prima tip.

JanB3

Ik dreef stil, een meter of 10 van de kant, en observeerde het vak voor mij. Opeens zag ik, een halve meter van de kant, een soort boeggolf, die zich parallel aan de oever bewoog. Worm er een meter voor gegooid en heel zachtjes bewogen. Je ziet de boeggolf van richting veranderen en bingo! Grote sterke vis van meer dan 50 cm (meetlat op de bb gaat maar tot 20 inch). Prachtig getekend en heel gezond. Overwinteraars van vorig jaar, of eerder zei Ron. Maart komt er een volgende uitzetting.

De tweede kwam als een soort Jaws achter de worm aan, ik steeds sneller strippen en hij steeds harde zwemmen tot: Boem, hangen! Soms moet je ze een beetje teasen. Om de stek wat rust te gunnen en omdat we om 1 uur zouden lunchen voer ik naar de noordkant. Daar stonden 2 kunstaasvissers, die nogal opkeken toen ik vlakbij hun stek, achter het riet, waar zijn niet konden komen er nog twee uithaalde. En terugzette, wat voor hun verboden is. Niet gezien of zij iets vingen.

JanB2

Na een uurtje rust (ja we zijn alle drie rond de 70) en een heerlijke bal gehakt en wat bijpraten weer te water. Willem had er toen 1, Nico 4 en ik ook 4. Zelfde tactiek, ze zitten in de kantjes, dus die voorzichtig afvissen. Helaas raakte Nico zijn worm kwijt aan een rietstengel onder water en ving hij meteen niet meer. Willem pakte er nog 4 bij en zelf had ik bij de Vogelput nog 3 mooie vissen beet. Al met al 16 vissen gevangen en prachtige, sterke vissen ook nog. Een sprong zelfs 3 keer boven water en bleef maar spartelen. Die wilde echt niet.

Bij het afrekenen zei ik tegen Ron dat het een gek idee was, om met 7 (!) dozen vliegen met daarin honderden vliegen aan het water te komen na 180 km rijden, dan een vlieg van hem te krijgen en alles daarmee te vangen.

Het was een mooi dagje uit voor ons drieën en dankzij de penningmeester kostte het per persoon, inclusief consumpties, maar een tientje. Maar ook als je gewoon moet betalen  is het in Nederland absoluut een topper, Baggelhuizen. Veel dank aan de NNVV voor het beheren van dit fraaie stukje Nederland.

  • Hits: 268

Lid worden?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.