Skip to main content

De boeken van Neil Patterson

Toen ik in 2017 de recensie voor de VNV schreef, had ik nog enige zorg of het boek uit 1995 niet overbekend was maar al snel bleek dat voornamelijk de titel van het boek en de naam van auteur bekend waren, maar dat had meer te maken met het concept van de Funneldun en zijn artikelen in de Flyfishing & Flytying. Voor zover nog onbekend voor de clubleden, de Funneldun is een befaamd concept voor een upside down gebonden droge vlieg en wordt beschreven in de Chalkstream Chronicle, vandaar de bekendheid van het boek. Nu had en heb ik bij de schrijver Neil Patterson wat gemengde gevoelens. Ik vond Chalkstream Chronicle fantastisch (straks meer) maar ook typisch een boek waarbij je verwacht en hoopt dat de auteur het bij deze ene prestatie houdt omdat het daarna alleen maar minder kan worden. Ik heb pas na het lezen van de Chalkstream Chronicle kennis genomen van zijn artikelen over bindpatronen in de FF&FT en mijn persoonlijke mening was toen - en is dat nu nog steeds - dat het erg gezochte en weinig toevoegende patronen zijn. Een fenomeen, ook weer naar mijn persoonlijke mening, waar veel artikelen in de FF&FT eerlijk gezegd last van hadden en hebben. Om Shakespeare te citeren “much ado about nothing”. Die onnodige gecompliceerde en overbodige patronen van Neil Patterson in FF&FT vallen overigens ook op omdat daarentegen juist in de Chalkstream Chronicle patronen en concepten gepresenteerd worden die uitgaan van simpelheid, het weglaten van details en hooguit het accentueren van de basiskenmerken van insecten.

Chalkstream Chronicle(1995) 296 bladzijden

Een fascinerend boek waarin het vliegvissen centraal staat maar waarin ook diverse andere verhaallijnen terug te vinden zijn. Zoals de beschrijvingen van de omgeving van het viswater (zie ook het kaartje achter in het boek), de riverkeeper maar ook de diverse andere vaste bezoekers van de rivier. Veel van zijn observaties over het gedrag van de vissen, vistechnische aspecten maar ook filosofische beschouwingen over het vliegvissen worden gekoppeld aan specifieke karakters van de andere bezoekers, overigens zonder dat het belerend wordt. De meest opvallende en parallel lopende verhaallijn is echter de beschrijving van de vorderingen van het huis wat hij zelf aan het bouwen is op basis van het skelet van een oude paardenstal. Natuurlijk geen droog bouwtechnisch verhaal maar meer een verslag van een verwerkelijking van dromen over een ideaal huis vlakbij “zijn stuk rivier”. Daarnaast zorgt de verbouwing ook nog voor enkele hilarische situaties.

Maar de rode draad is natuurlijk vliegvissen en wat het boek zo origineel maakt is dat hij zich wat het viswater betreft beperkt tot het water waarop hij mag vissen, een deel van de Kennet. Het verhaal volgt in twaalf hoofdstukken de ontwikkeling van de rivier van januari tot en met december. Natuurlijk kan hij dan niet van alle maanden beschrijven wat hij in die periode als vliegvisser beleeft (gesloten tijd) maar hij weet als “buurman“ van de rivier altijd wel invalshoeken te vinden die een vliegvisser zeker zal boeien.

Er is in het boek veel aandacht voor bindpatronen en bindwijzes met een bijna onthutsende basale insteek waarbij de wijze waarop hij zijn ideeën onderbouwt zeer helder zijn. Ook een aantal dogma`s, zeker waar het droge vliegen betreft, worden behoorlijk onderuit gehaald. En ook al zou je het niet met alles eens zijn, interessant is het zeker. Overigens zijn de beschreven patronen en bindwijzes, op een enkele uitzondering na, voornamelijk eigen bedenksels.

Daarnaast bevat het boek weliswaar geen specifieke tips waar en hoe op stromend water te vissen maar door de verhalen heen zijn voldoende aanwijzingen te vinden waar je op welke rivier dan ook je voordeel mee kan doen. En alleen al het hoofdstuk “March – Sell the Sizzle, not the sausage” biedt al aanknopingspunten voor de ondernemende binders onder de leden en niet alleen waar het stromend water, forel of vlagzalm betreft.

Flyfisher`s Chronicle (2015) 373 bladzijden

Ik ontkwam er niet aan het boek te gaan vergelijken met Chalkstream Chronicle maar ik wilde toch proberen het boek zoveel mogelijk op zijn eigen merites te beoordelen. Ik begon het boek echter toch te lezen zonder al te veel verwachtingen. Ik verwachtte zoals eerder opgemerkt een slap aftreksel van Chalkstream Chronicle maar na de eerste bladzijden werd ik toch geboeid. Wel een heel andere opbouw dan Chalkstream Chronicle, het is meer een serie losse reisverslagen waarin Groot Brittannië weliswaar enkele keren aan de orde komt, daarnaast ook andere landen in Europa, maar vooral Zuid Amerika. Vanzelfsprekend gaat het dan ook niet meer alleen om forel en vlagzalm. De barracuda`s, bonefish, tarpon en snook spelen minstens net zo vaak een rol.

In dit boek wel veel meer aandacht voor de vangst in termen van hoeveelheden en gewicht dan in Chalkstream Chronicle, naar mijn smaak soms misschien wat erg veel, maar gelukkig vangt hij in sommige verhalen ook wel eens niets. De beschrijvingen van medevissers, guides en passanten maar ook de omgeving waarin hij vist zijn vaak weer subliem. Hij weet je als lezer ook goed mee te nemen op zijn reizen en de situaties waarin hij belandt beeldend te beschrijven. Ondanks dat de vangst dus wel een grote rol speelt is er toch ook veel aandacht voor het vissen zelf, inclusief de momenten dat het absoluut niet lukt!! Wat dat betreft blijft hij heel herkenbaar voor de meeste vliegvissers waar het trial en error betreft. Sympathiek is ook dat hij zich geen rol als kampioen vliegvisser aanmeet, in de meeste verhalen zijn het de metgezellen (al dan niet fictief) die de meeste en/of grootste vissen vangen.

Ook in dit boek weer aandacht voor bindpatronen. Weliswaar wat minder focus op bindwijzen dan in Chalkstream Chronicle maar wel veel patronen. Hij is redelijk bescheiden waar het gaat om de aanwezigheid van patronen van zijn hand, er worden ook veel bekende en minder bekende patronen van andere vliegbinders, uit diverse landen, gepresenteerd. Het blijft dan vaak niet bij een beschrijving van materialen en tekeningen, in veel gevallen wordt ook wat verteld over de achtergrond van een specifiek patroon. Het aantal patronen had misschien iets minder gekund maar over het algemeen levert dat onderdeel een positieve bijdrage aan zijn boek. Ik kan mij voorstellen dat de tekeningen en beschrijvingen menig vliegvisser naar de bindtafel zullen brengen.

Een kanttekening is dat met name aan het eind van het boek sommige hoofdstukken wat langdradig worden, niet eens zozeer door het taalgebruik maar omdat er voor mijn gevoel teveel in een hoofdstuk ondergebracht wordt.

Ondanks bovenstaande kanttekeningen is ook Flyfisher`s Chronicle de aanschaf beslist waard, ik heb het zelf in enkele avonden uitgelezen.

Indertijd heb ik in mijn recensie, december 2017, beide boeken aangeprezen als prima medicijn om eventuele vorstperioden waarin niet gevist kan worden door te komen, met een glaasje whisky in je luie stoel bij de warme kachel. Je hoeft daar echter niet op te wachten, deze zomer in de schaduw met een koel biertje erbij lezen beide boeken ook lekker weg.

Ik denk niet dat de boeken nog via de boekhandel te verkrijgen zijn, tweedehands kan wel b.v. via Amazone.co.uk en Amazone.de. Beide boeken kosten gemiddeld € 20. Bij Amazone.de kan je inmiddels ook met iDEAL betalen, de boeken daar zijn wel iets duurder. Als je boeken geleverd gaan worden door een Engelse boekhandel moet je er ook rekening mee houden dat je soms inklaringskosten moet betalen (ca €5, -). In ieder geval bij Coch.y-Bonddu is dat het geval.

  • Raadplegingen: 186

Lid worden?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.