Augustus en september op het Alkmaardermeer, veel varen, weinig vangen
Ook het varen was de afgelopen twee maanden niet altijd een pretje, vaak harde wind, of dan weer niet heel hard maar wel uit een vervelende hoek. Buienradar maar ook de windverwachting van de Alkmaardermeer site zat er vaak naast en altijd in ons nadeel. Daarnaast was de hoeveelheid regen in de afgelopen twee maanden ook meer dan anders. Kortom instabiel weer, wat de hoeveelheid wind betrof maar nog meer de windrichting. In soms minder dan een week tijd maakten we mee dat de wind 360 % draaide. En zo niet alle kanten op, dan verhoudingsgewijs vaak uit het oosten, niet onze favoriete windrichting. Een dergelijk weerbeeld in augustus en september hebben we de afgelopen 15 jaar nog niet meegemaakt.
Een fenomeen wat wij ook nog niet eerder in deze mate meegemaakt hebben was de troebelheid van het water vanaf eind juli. Niet alleen door algvorming maar daarnaast kleurde het water ook vaak bruinig. En onze ervaring is dat in dat soort water vissen met de vlieg op baars vissen een taaie bezigheid is, zeker met de relatief kleine streamers die wij gebruiken. Overigens zijn er dan altijd wel delen van het meer waar het water wel helder is, in ieder geval met een beter doorzicht. Het probleem was dan vaak echter weer dat door de harde wind we niet op alle delen van het meer terecht konden waardoor die plekken met beter doorzicht niet bereikbaar waren. Overigens was dit vergelijkbaar met het NH kanaal waarmee het Alkmaardermeer in verbinding staat. Daar was deze zomer met de vlieg eigenlijk niet te vissen, in ieder geval niet op het traject Alkmaar-Akersloot.
Gezien de klacht over de windkracht, is onze boot dan zo instabiel? Nee integendeel, je kan zelfs met twee of drie mensen in de boot staan vissen zonder dat de boot omgaat of zelfs erg scheef hangt. Maar dat komt door de platte bodem en dat is dan meteen het probleem als er meer wind staat, vooral zijwind. De boot gaat dan voortdurend uit koers waardoor zorgvuldig vissen moeilijk, zo niet onmogelijk wordt.
Maar een dag sprong er wel tussenuit, namelijk 19 augustus. De windkracht was nu matig en kwam uit het zuidwesten dus we konden weer makkelijk alle stekken op het meer afzoeken. Het voornemen was ons te richten op twee gebieden namelijk het zuidelijk deel van het Limmerdiep en de Crommenije op de grens van de diepe kuil aan de noordkant. Het Limmerdiep leverde wel veel aanbeten en ook een stuk of 20 baarsjes op maar zelden boven de 22 cm, verreweg de meeste (ver) daaronder. Toen we echter de Crommenije opvoeren begonnen we al meteen betere baarzen te vangen maar nog niet zoveel dat er echt sprake was van een stek met veel baarzen. We waren juist via een iets afwijkende route in de Crommenije weer terug aan het varen toen zich meteen en op beide hengels mooie baarzen van 30 + begonnen te melden. Bij het zoeken naar de plek waar we het beste konden ankeren vingen we nog meer mooie baarzen en kreeg Hans zelfs nog een prachtige baars aan de haak die helaas vlak bij de boot losschoot. We schatten de lengte op tegen de 50 cm maar de vis was met name imposant omdat het een heel hoge bouw had. Eenmaal voor anker hebben we nog geruime tijd gevist met in totaal 12 – 15 baarzen de man, op een minibaarsje na alles boven de 30 cm, soms zelfs ruim daarboven. We stonden soms allebei tegelijk een baars te drillen en dan weet een ruim 30 + baars een zacht viertje echt wel behoorlijk krom te trekken. Voor de foto hebben we ook een keer beide baarzen tegelijk geschept. Eindelijk, eindelijk, hadden we dus een school met bijtgrage baarzen gevonden maar net zoals de laatste jaren, pas weer rond half augustus. En nu maar hopen dat dit het begin is van een periode waarin we weer en aantallen en mooie baarzen gaan vangen.
Dat laatste bleek helaas niet het geval. We vonden geen grote scholen meer waarvoor het de moeite was langere tijd voor anker te gaan en ook de vangsten van individuele baarzen al zoekend liepen erg terug zowel wat betreft het aantal als de omvang. De laatste twee dagen, 24 en 29 september, leverden ongeveer 8 kleine baarzen van 15 – 20 cm op en maar een knappe baars van tegen de 30 cm. Nu zou de boot toch al begin tweede week van oktober uit het water gehaald worden dus we besloten 29 september er maar een punt achter te zetten.
De vangsten vanaf 1 augustus waren dus slecht maar aan de andere kant zagen we ook wel lichtpuntjes. Juni en juli waren in verhouding juist beter dan eerdere jaren en we hebben, soms gedwongen door de windrichting en/of het moeten zoeken naar plekken met voldoende doorzicht, ook weer twee nieuwe stekken gevonden. Geen vangstgarantie op die plekken maar wel opties bij de juiste windrichting. En de omstandigheden vanaf 1 augustus waren ook dusdanig dat ze geen goed beeld gaven met betrekking tot het baarsbestand, ik ga er vanuit dat de baarzen de laatste twee maanden niet opeens verdwenen zijn in het Alkmaardermeer.
Zoals al eerder aangegeven heb ik in het NH kanaal en omringend/aanvoerend water niet meer gevist in augustus en september, het was overal troebel en daarnaast of geen of een verkeerde richting van de stroming waardoor de vangstkansen nihil zijn. Bovendien was er in het kleinere omliggende water door de overdadige rietbegroeiing bijna geen ruimte om te vissen. Hopelijk gaat het de komende maanden wel weer beter in het NH kanaal, in het verleden heeft dat water mij mooie baarzen opgeleverd.
Maar goed, de kantvisserij gaat nu weer beginnen. En al zullen de grachten en singels maar ook oude polderstekken als de Schermer zeker weer opgezocht worden, we gaan deze herfst en winter ook op zoek naar nieuwe stekken. Veel water in de omgeving is namelijk erg achteruit gegaan met het Kolhornerdiep als misschien wel het meest extreme voorbeeld. Van een stek waar in het verleden goed baars en voorn gevangen kon worden, zowel in aantal als omvang, is het nu hooguit “torrenpikkersheaven” geworden.
Dat wordt dus zoeken in de topografische atlas, clubleden omkopen aan de bar voor stekkentips en internet checken. Ik ben daarnaast ook begonnen met het doorlezen van letterlijk alle papieren Poldernimfen vanaf 1991 (ik heb ze volgens mij allemaal) en ook daarin vind je nog wel tips over (inmiddels) lang vergeten stekken rondom Alkmaar.
Tenslotte: ik heb nog geen reactie gehad op mijn uitdaging wie er uiterlijk 31 december 2024 de grootste baars weet te vangen en de fles Tullamore Dew in ontvangst mag nemen. Maar goed, de beste tijd moet eigenlijk (hopelijk) nog komen. En een 30 + baars moet je overal wel kunnen vangen, zie de mooie baars van 30 cm op de foto, gevangen in de singel.
Hieronder nog een herhaling van de spelregels.
Spelregels
- Vanzelfsprekend gaat het alleen om baarzen gevangen met de vliegenhengel en vlieg.
- Alleen baarzen gevangen vanaf de kant of eventueel wadend tellen mee, dus niet baars gevangen vanuit de boot.
- Om mee te doen stuur je een foto van de gevangen baars + een foto van de vlieg + vermelding lengte baars naar mijn emailadres,
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Ook graag een vermelding van de vangplaats, maar dat mag in algemene termen bv stad, kanaal Kolhorn, Geestmerambacht etc. Daarnaast is het niet nodig dat de baars op een meetlint gefotografeerd wordt. Vliegvissers zijn eerlijk toch? Voor een goede foto duurt het dan namelijk alleen maar weer langer voor de vis weer teruggezet wordt. - De wedstrijd vangt aan bij zonsopgang op zaterdag 25 mei (dan kan er namelijk ook weer met vliegen > 2,5 cm gevist worden) en sluit op 31 december bij zonsondergang. De winnaar wordt bekend gemaakt op de nieuwjaarsreceptie van 2025, inclusief prijsuitreiking.
- Bij een gelijke eindstand wordt er door ondergetekende tussen de winnaars geloot om de prijs.
- Eventuele vragen over de interpretatie van de regels en de wedstrijd kunnen ook naar mijn mail adres.
Ik zal de komende verslagen de Poldervliegleden nog blijven attenderen op deze wedstrijd. Net zo goed als over mijn eigen vorderingen wat betreft de vangst van grote baarzen. Overigens, ik doe natuurlijk wel “buiten mededinging” mee. In mijn bijdragen voor de Poldervlieg vanaf eind mei tot eind december zal ik verslag doen van de resultaten. Succes!!
En ook deze twee maanden sloten Hans en ik traditioneel de visdagen af met een glas malt whisky. Deze twee maanden was dat de Auchentoshan American Oak, een Lowland whisky, dus vanzelfsprekend niet rokerig of peaty maar juist heel fruitig en kruidig. De fles is nu leeg, aan Hans weer de “moeilijke" taak voor de komende twee maanden een nieuwe fles aan te wijzen. En gezien het jaargetijde zal dat wel een straffere whisky worden, al ben ik wel gestopt met de aanschaf van de al te peaty whisky.
- Raadplegingen: 82